U Podgorici se dnevno ukrade i 20 bicikala

Jedan od osnivača novoosnovane NVO “Registar bicikala” Radenko Popović, kazao je da im je cilj da na portalu imaju što veći broj registrovanih bicikala i da u saradnji sa policijom smanje broj ukradenih
284 pregleda 4 komentar(a)
Critical Mass, Biciklo.me, biciklo, Foto: Boris Pejović
Critical Mass, Biciklo.me, biciklo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.12.2014. 08:02h

Vlasnici bicikala će uskoro moći da registruju dvotočkaše na portalu “www.bikeregistar.net”, što će, ukoliko bude ukradeno, pomoći da se lakše pronađe.

Jedan od osnivača novoosnovane NVO “Registar bicikala” Radenko Popović, kazao je da im je cilj da na portalu imaju što veći broj registrovanih bicikala i da u saradnji sa policijom smanje broj ukradenih.

Popović je istakao da će samom registracijom vlasnika bicikla omogućiti da se to njegovo prevozno sredstvo nađe u centralnoj bazi podataka ne samo na teritoriji Crne Gore, već i u bazama zemalja u okruženju.

“U toku su pregovori da se naše baze i zemalja u okruženju objedine. To će omogućiti da se bicikla koja su ukradena kod nas i koja se preprodaju u susjednim zemljama, a takođe i koja se ukradu u drugim zemljama, a završe kod nas, teže mogu prodati, jer su u centralnoj bazi”, kazao je Popović. On je pojasnio da su NVO osnovali entuzijasti koji žele da učine “nešto pozitivno kako bi se spriječila krađa bicikla i smanjio kriminal”.

“Krađa bicikala je sve veći problem u svijetu, a to nije zaobišlo ni nas. Posljednjih mjeseci učestale su krađe u svim gradovima, a naročito u Podgorici.

Prema saznanjima, u Podgorici se dnevno ukrade do 20 bicikala”, kazao je Popović. On je istakao da je krađa i preprodaja bicikala unosan biznis, a lopovi ne prezaju ni od nadzornih kamera i krađe tokom dana. “ Svakodnevno smo bili u kontaktu sa brojnim osobama koje su imale loše iskustvo sa ukradenim biciklom, kao i sa resornim ministarstvima i nevladinim organizacijama...”, kazao je Popović.

Vlasnici nakon prijave na portalu dobijaju naljepnicu

Na portalu www.bikeregistar.net. je objašnjeno da vlasnici bicikala prvo treba da očitaju podatke o serijskom broju bicikla i sa ličnim podacima ih unesu u registracioni formular.

“Potom naljepnicu koju pošaljemo na kućnu adresu treba zalijepiti na vidljivo mjesto na vašem biciklu. Naljepnica djeluje kao demotivacija potencijalnim lopovima. U slučaju da vam neko skine naljepnicu, a bicikl je i dalje u vašem vlasništvu, javite nam se i mi ćemo poništiti staru i poslati vam novu”, uputstva su vlasnicima bicikala na portalu bikeregistar.net.

Bonus video: