Osnovana asocijacija "Parkovi Dinaridi - mreža zaštićenih područja Dinarida"

Asocijacija je nastala nakon što je 60 parkova iz Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, prošlog mjeseca potpisalo pismo o namjeri osnivanja
116 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Mrdak, Foto: Luka Zeković
Zoran Mrdak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.12.2014. 20:50h

Regionalna asocijacija "Parkovi Dinaridi - mreža zaštićenih područja Dinarida", koju čine nacionalni parkovi i zaštićena područja iz osam zemalja regiona, zvanično je osnovana u Podgorici.

Na osnivačkoj skupštini predstavnici 36 parkova iz regije Dinarskog luka za predsjednika asocijacije, čije će sjedište u naredne tri godine biti u Podgorici, izabrali su direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Zorana Mrdaka.

Ta asocijacija nastala je nakon što je 60 parkova iz Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, prošlog mjeseca potpisalo pismo o namjeri osnivanja, na konferenciji “Parkovi Dinarskog luka“ u hrvatskom NP “Brioni”, koju je organizovao Svjetski fond za zaštitu porirode (WWF).

"Parkovi Dinarida će posebno raditi na planu zaštite biodiverziteta i razvoja zaštićenih područja, održivog regionalnog razvoja i unapređenja kvaliteta življenja, podizanja svijesti o zaštiti prirode i održivom razvoju, brendiranja parkova Dinarida i saradnje sa međunarodnim institucijama. Kao regionalni model, Mreža parkova Dinarida takođe će uspostaviti komunikaciju sa drugim sličnim asocijacijama i priključiti se najznačajnijim globalnim i lokalnim naporima u očuvanju biološke raznolikosti", kazao je Mrdak.

Bonus video: