Strahuju da ih ulica "ne oduva"

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović smatra da je u pozadini “očigledan strah od opravdanog nezadovoljstva građana”
46 komentar(a)
antivladini protesti, Foto: Boris Pejović
antivladini protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.12.2014. 07:46h

Iz opozicije i NVO sektora poručili su juče da se vlast boji građanskog i radničkog nezadovoljstva i da je zbog toga odlučila da zabrani proteste ispod “svojih prozora”.

Sindikalni aktivisti i poslanici vladajuće DPS juče nijesu bili spremni da komentarišu Predlog zakona o javnim okupljanjima, kojim se nezadovoljnima zabranjuje da priđu bliže od 50 metara zgradama Vlade, Skupštine, Predsjednika i Ustavnog suda, navodeći da ga još nijesu pročitali.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović smatra da je u pozadini “očigledan strah od opravdanog nezadovoljstva građana” i činjenice da “ne žele da izgube vlast na isti način na koji su je stekli:

“Ogroman broj ljudi nema od čega da živi do čega ih je dovela ekonomska politika Vlade i korupcija kroz privatizaciju, invalide rada koji su protestovali pred Vladom ministri su brutalno ignorisali, što su neki od razloga zbog kojih žele da ih drže što dalje od sebe, kako ne bi pod pritiskom javnosti nešto morali da urade. Možda bi Vlada voljela da su protesti na Ćemovskom polju, kako ih ne bi vidjeli”.

Ona je ocijenila i da pominjanje Ustavnog suda, pred kojim je MANS ranije protestovao zbog cijene struje, potvrđuje da je on podređen političkim a ne pravnim interesima.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da je Vlada svjesna rapidnog rasta nezadovoljstva sve većeg broja građana i da represijom pokušava da štiti svoju poziciju.

“Ako ovo prođe pitam se šta je sljedeće, možda uvođenje policijskog časa i zabrana prilaženja siromašnih građana Vladi na kilometer, ili stanovima ministara”, rekao je Bojanić.

On smatra da bi se, kao mnogim autokratskim režimima, odluka mogla vratiti kao bumerang.

“Sve veća prisila i prinuda izaziva kritičnu masu koja se pobuni protiv toga. Ovo je i zabrana kritičkog mišljenja”, kazao je Bojanić.

Poslanik DF-a i bivši sindikalni lider Janko Vučinić saglasan je da je u pozadini svega strah Vlade od nezadovoljstva građana.

”Milo Đukanović se odvojio od svog naroda i svjestan je negativne energije i nezadovoljstva, pa donosi zakone kojim bi se obezbijedio. Ali, to neće biti prepreka narodnom nezadovoljstvu, koji je s pravom ogorčen jer smo kroz procese privatizacije i tranzicije došli do toga da ogroman broj građana živi na rubu egzistencije, ili ispod nje”, kazao je Vučinić, protiv koga je tužilaštvo pokrenulo krivičnu istragu, jer je, tvrdi, pokušavao radnicima “Metalca” da pomogne da dođu do premijera.

“Vijestima” je u MUP-u objašnjeno da takva praksa postoji u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj i Austriji i da je Ustavni sud tražio da se precizira odstojanje.

Bošnjak: Uvedena je diktatura ako je i bilo iluzije o demokratiji

Profesorica Univerziteta i poslanica DF-a Branka Bošnjak ocijenila je da je pomenutom odlukom uvedena otvorena diktatura, ako je bilo neke iluzije da živimo u nekoj formi demokratskog društva: “Ovo je brutalno kršenje ljudskih prava, prava ne nezadovoljstvo i bunt, mirne proteste koji ni u jednoj razvijenoj zemlji na svijetu nisu na ovaj način zabranjeni”.

Ona je kazala da je narod “sve manje anesteziran i sve svjesniji ponora u koji nas je bacio ovaj čovjek sa svojih nekoliko saradnika i podrepaka”.

“Očigledno je da više nema dovoljno novca za kupovinu socijalnog mira i da je posljednji diktator u Evropi posegnuo ka otvorenom represivnom aparatu, svjestan da većina odavno nije uz njega. Očuvati vlast po svaku cijenu, pa čak i po cijenu gušenja slobode i elementarnih ljudskih i građanskih prava je upravo onaj scenario koji se od Đukanovića i očekivao.

Uz to, dovođenje Veljovića (Veselina) za koordinatora službi je dovoljno indikativno da se shvati da se Đukanović boji građana, i da on Crnom Gorom odavno ne vlada onako lako i lagodno kako bi želio”.

Bonus video: