"Na groblju će iznići cvijeće, za daleko neko pokoljenje"

U saopštenju iz Opštine se navodi da je tokom kontrole konstatovano da gradilište nije adekvatno ograđeno. Građani pozivaju opštinare da zasade nove čemprese
2167 pregleda 1 komentar(a)
Juče u Baru, Foto: Radomir Petrić
Juče u Baru, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 23.01.2019. 09:01h

Nakon punih pet dana, o čempresima se oglasio i kabinet gradonačelnika Bara Dušana Raičevića, ističući da je on naložio nadležnom organu lokalne uprave da “bez odlaganja obiđe gradilište dječijeg vrtića u Baru, kako bi utvrdio da li se radovi izvode po zakonskim procedurama i standardima, koji se moraju poštovati prilikom izgradnje objekata, u cilju obezbjeđenja sigurnog pristupa lokaciji, bezbijednosti lica, susjednih objekata i zaštite okoline te nesmetanog odvijanja saobraćaja za vrijeme trajanja građenja”.

Navodi iz saopštenja izazvali su burne reakcije Barana, a najčešća konstatacija je da su njime pokazali da su gradske vlasti još jednom pokazale da ne žele da čuju glas građana.

U saopštenju iz Opštine se navodi da je tokom redovne kontrole konstatovano da gradilište nije adekvatno ograđeno i da nije vidno označen ulaz na gradilište, te je naloženo hitno otklanjanje nepravilnosti.

“Radovi se moraju izvoditi u svemu poštujući važeće propise i u skladu sa projektnom dokumentacijom i to je ono o čemu se posebno mora voditi računa. Posebno ćemo voditi računa i da se projekat pejzažne arhitekture u potpunosti realizuje jer po istom se sadi novih preko 1.500 sadnica u dvorištu vrtića”, saopšteno je iz Raičevićevog kabineta.

“Brojni građani su pokušali da daju svoje komentare na zvaničnoj Fejsbuk stranici Opštine, ali veliki broj komentara je uklonjen”, kazala je Baranka Jelena Selić.

Tamara Čurović smatra da bi gradske vlasti trebalo da imaju više sluha za volju građana, te da, “čak i kada odluče suprotno toj volji, treba to jasno da kažu”.

“Posebno kada ih narod poziva na to. Istina da je gradonačelnik prije dva mjeseca izrazio svoj stav, ali to nije dovoljno kada preko tri stotine ljudi izađe na ulicu i traži da se njihova prava i prava svih učenika Gimnazije i Srednje ekonomske i turističke škole poštuju. Jako sam tužna zbog onoga što smo izgubili, a to je mnogo više od čempresa. Ipak, i dalje se nadam da će ljudi, i oni u Skupštini Opštine i oni van nje iz ovoga naučiti lekciju koja će nas sačuvati od neke buduće greške i daljeg razaranja grada”, kazala je Čurović.

Iz Opštine su dodali da konzorcijum firmi iz Nikšića “LD Gradnja-Ivkon-Telemont-Ekoplant-Ening-Lars fire”, izvodi radove na ovom gradilištu, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo dozvolu za građenje. Iz Opštine podsjećaju da je detaljnim urbanističkim planom iz 1993. godine, a kasnije izmjenama i dopunama iz 2005. i 2009. godine, planirana je izgradnja dječijeg vrtića i jaslica.

“Izgradnja je planirana na lokaciji u vlasništvu države Crne Gore, sa pravom raspolaganja Ministarstva prosvjete. Ulaganjem u obrazovanje, kao investitor, Ministarstvo prosvjete za potrebe JPU “Vukosava Ivanović Mašanović ” gradiće vrtić uz kreditnu podršku Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB). Nakon što je Direkcija javnih radova, poslije dva neuspjela postupka, sprovela odgovarajuću proceduru, izabran je izvođač radova. Cijeneći građanski aktivizam, Skupština, kao predstavnički dom svih građana, raspravljala je o podnijetoj inicijativi za obustavljanje radova i pronalaženje nove lokacije za izgradnju vrtića, iako nije bila statutarna. Inicijativa nije usvojena”, navodi se u saopštenju Opštine Bar. Rialda Kurgaš, jedna od pokretača Inicijative za zaštitu čempresa i dvorišta, istakla je da se građani sigurno neće povući.

Prije pet dana u dvorištu barske Gimnazije je posječeno više od 80 stabala čempresa, nakon čega je uslijedila reakcija nezadovoljnih građana koji i danas, kao i prethodnih dana, negoduju zbog te odluke.

"Vijesti” donijele čemprese: Da se vlast pokaje i ponovo zasade

Direktorica i glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Marijana Kadić Bojanić i Srdan Kosović predali su građanima Bara deset sadnica čempresa. Osam sadnica je stavljeno unutar uništenog gimnazijskog dvorišta, a dvije su ponijete ispred zgrade opštine Bar u povorci u kojoj su sa pištaljkama šetali građani. Njih su građani namijenili predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću i predsjedniku SO Miću Orlandiću. Učesnici su dvije sadnice predali službenicima opštine koji su ih prihvatili.

Ispred okupljenih građana, “Vijestima” se na donaciji zahvalio Miloš Pečurica koji je poručio onima koji sjede u opštini da “ne mogu sjeći koliko mi možemo da sadimo”.

“Nećemo nikako odustati od naše borbe. Dva čempresa smo donijeli ovdje kod zgrade opštine, osam ih je ostalo na gradilištu i mislim da je vrijeme da se posade na istom mjestu gdje su bili stari čempresi”, rekao je Pečurica.

Pečurica je poručio i da očekuju da gradske vlasti priznaju grešku i sami počnu da sade nove čemprese.

“Šegom je brutalno presječena želja građana da sačuvaju zeleno srce grada i zato smo donirali barskim aktivistima deset mladih čemresa u znak novog i zelenijeg Bara u kojem će se uvažavati volja građana ali i zdrav razum. Vjerujem da će se nalogodavci sječe pokajati i usaditi novo drveće jer je to jedini pravi put. Šteta je već počinjena, ali može biti makar ublažena. Sve ostalo je neodgovorno ponašanje prema građanima i prirodi”, kazala je Kadić Bojanić. Kosović je rekao da kao Baranin i novinar želi da se prekine sa ovakvim nepočinstvima.

“Čast mi je da vam predam čemprese jer jedini način borbe protiv ove pošasti oličene u sječi čempresa jeste stvaranje nove vrijednosti i novog života. Najviše želim da vam čestitam na borbi koju ste dosad pokazali. Svaka čast i samo naprijed”, poručio je Kosović okupljenima.

Bonus video: