Krive glavnu sestru: Babice njegovale i bebe i oboljele od žutice

Babice tvrde da ih je Tanja Vulović tjerala da u istim odijelima rade na Infektivnom i Internom odjeljenju pljevaljske bolnice
172 pregleda 66 komentar(a)
Opšta bolnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opšta bolnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.12.2014. 07:43h

Zaposlene sa Ginekološko-akušerskog odjeljenja podnijele su krivičnu prijavu protiv glavne medicinske sestre u pljevaljskoj bolnici Tanje Vulović zbog ugrožavanja života novorođenčadi.

Petnaest sestara i dvije higijeničarke, čija su imena poznata “Vijestima”, terete Vulović i za mobing i nezakonito premještanje sa jednog na drugo radno mjesto.

“Vijestima” je potvrđeno da je policija, po nalogu tužilaštva, uzela izjavu od pet radnica Ginekološko- akušerskog odjeljenja, a od ostalih će sljedeće sedmice. Vulović nije željela da komentariše optužbe jer, tvrdi, nije upoznata sa detaljima prijave.

Akušerske sestre tvrde da ih je Vulović od maja do oktobra raspoređivala da rade na Infektivnom i Internom odjeljenju bolnice, odakle su se u istim uniformama vraćale da rade u Porodilište - u boks sa bebama.

Policija je uzela izjavu od pet babica, koje teško optužuju glavnu medicinsku sestru

One smatraju da je moglo da dođe do zaraze beba u Porodilištu, jer su na Infektivnom radili sa najtežim bolesnicima, među kojima je bilo i onih sa žuticom i drugim zaraznim bolestima.

Tvrde da nikada ništa napismeno nijesu dobile od rukovodstva bolnice, već samo usmeno naređenje Vulovićeve koja im je, tvrde, prijetila otkazom i kažnjavanjem ako odbiju.

Istakle su da su se žalile načelniku odjeljenja Miodragu Dakiću, tadašnjem ministru zdravlja Miodragu Radunoviću, direktoru Fonda zdravstva Kenanu Hrapoviću i predsjednici Sindikata zdravstva Ljiljani Krivokapić, ali da ništa nije preduzeto.

Zbog naređenja da osim u Porodilištu rade i na Internom i Infektivnom odjeljenju, ljetos je došlo do pobune starijih akušerskih sestara koje to nijesu prihvatile.

Direktor bolnice Zoran Tabaš ranije je izjavio “Vijestima” da su babice angažovane zbog nedostatka medicinskog osoblja na Internom odjeljenju jer je pet - šet medicinskih sestara bilo na bolovanju.

On je tada rekao da babice neće raditi poslove sestara opšteg smjera, već da su angažovane za odvođenje pacijenata na konsultacije kod ljekara i dijagnostiku.

Životi bili u opasnosti

Babice tvrde da nijesu bile dovoljno edukovane za rad sa najtežim bolesnicima, s obzirom da su po struci sve akušerske sestre.

“Radom na Interenom odjeljenju doveli bismo u opasnost život pacijenata, a po povratku u Porodilište mogle smo da inficiramo bebe. Jedna koleginica koja radi u boksu sa bebama morala je na Internom odjeljenju da uključuje infuziju ženi koja ima žuticu, a potom se vraćala da radi u Porodilište“, tvrdi jedna babica.

Bonus video: