Numanović: Nasilje postalo dio svakodnevice

„Vrlo je važno shvatiti značaj poštovanja rodne različitosti i zašto je ona dragocjena. Jedno od grubljih vidova kršenja ljudskih prava upravo je nasilje“
62 pregleda 2 komentar(a)
Javni čas o nasilju, Gimnazija Slobodan Škerović, Suad Numanović, Foto: Boris Pejović
Javni čas o nasilju, Gimnazija Slobodan Škerović, Suad Numanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.12.2014. 17:18h

Nasilje je postalo dio svakodnevice, i o tome treba javno govoriti kako bi se radilo na prevenciji i suzbijanju te pojave, kazao je ministar ljudskih i manjinskih prava, Suad Numanović.

On je u Gimanziji „Slobodan Škerović“ učestvovao na javnom času posvećenom temi borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

„Nasilje je, nažalost, postalo dio naše svakodnevice, i samom tom činjenicom neophodno je da javno govorimo o ovom problemu i uključimo sve subjekte koji mogu doprinijeti prevenciji i spriječavanju ove negativne pojave“, rekao je Numanović.

On je učenicima kazao da Vlada sa resornim Ministarstvom, jednake mogućnosti za sve građane, zabranu svih oblika diskriminacije i zaštitu od nasilja u porodici, svrstava u prioritetne politike na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Numanović smatra da je posebno značajno informisati mlade generacije, „jer su oni veoma bitna karika u društvu i potrebno je da se informišu o ovom problemu i da aktivno učestvuju u suzbijanju i prevenciji nasilja“.

On je kazao da svi moraju pričati aktivnivno o toj temi, i shvatiti suštinu tolerancije i samih ljudskih prava.

„Vrlo je važno shvatiti značaj poštovanja rodne različitosti i zašto je ona dragocjena. Jedno od grubljih vidova kršenja ljudskih prava upravo je nasilje“, naveo je Numanović.

On je dodao da suzbijanje te pojave, znači poštovanje ljudskih prava.

Numanović je podsjetio da je u toku kampanja „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici“, koju obilježava 1,7 hiljada organizacija u više od sto država svijeta.

„Ovaj javni čas nije samo dio kampanje, on je dio naših nastojanja da što više ljudi razgovara i razmišlja o ovom problemu“, rekao je Numanović.

Bonus video: