Solidarnost može doprinijeti boljem položaju novinara/ki

"Pozivamo zaposlene u medijima da zajedno sa vlasnicima nastave borbu za prava novinara/ki i zajedničkim aktivnostima još jače pritisnu institucije sistema"
180 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Solidarnost i pritisak na institucije sistema doprinijeće boljem položaju novinara/ki u Crnoj Gori, saopšteno je iz novinske agencije MINA i nevladinih organizacija "35mm" i NOMEN povodom 23. januara Dan novinara.

Iz MINE, 35mm i NOMEN-a kazali su da će povodom Dana novinara sa različitih adresa stizati čestitke u kojima će biti ponovljena poznata informaciju da položaj novinara/ki nije na nivou kakav zaslužuje funkcija čuvara demokratije.

Oni smatraju da saopštenja neće popraviti ni ekonomske probleme novinara/ki, da neće umanjiti njihov strah za sopstvenu i bezbjednost porodica, neće ih motivisati da nastave, još srčanije i profesionalnije, da se bore za prava drugih, ali da solidarnost i prtisak na institucije sistema hoće.

"Pozivamo zaposlene u medijima da zajedno sa vlasnicima nastave borbu za prava novinara/ki i zajedničkim aktivnostima još jače pritisnu institucije sistema da počnu: da rješavaju slučajeve napada na novinare/ke, kažnjavaju one koji krše zakone koji regulišu oblast medija, isplaćuju redovno zarade zaposlenih, te se uhvate u koštac sa rješavanjem svih ostalih problema ove branše", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su MINA, 35mm i NOMEN projektom „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“ (Dealing with Ethics and Fake News), koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru Programa profesionalizacije medija, doprinijeli jačanju solidarne medijske zajednice.

Ukazuje se da će putem sajta mediji.me, ne samo zaposleni u medijima, već i građani/ke, studenti/kinje, učenici/e, ali i svimoći da se informišu o novostima, Kodeksu novinara, etičkom izvještavanju ali i lažnim informacijama, te pitaju eksperte za objašnjenje.

"Ovim putem, ispred informativne agencije MINA, NVO „35mm“ i NOMEN, pozivamo medije i zaposlene u njima da nastavimo da jačamo medijsku zajednicu, jer samo se ujedinjeni možemo boriti za ljudska prava, kako nas tako i drugih", navodi se u saopštenju.

Bonus video: