Ivana Jelić potpredsjednica ekspertskog tijela Savjeta Evrope

Jelić je od 2012. godine članica ekspertskog tijela za nadzor nad sprovođenjem Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope, Savjetodavnog komiteta
123 pregleda 1 komentar(a)
Ivana Jelić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ivana Jelić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2014. 15:31h

Profesorica Ivana Jelić imenovana je za potpredsjednicu Savjetodavnog komiteta za nacionalne manjine Savjeta Evrope.

Jelić je od 2012. godine članica ekspertskog tijela za nadzor nad sprovođenjem Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope, Savjetodavnog komiteta.

„Izbori su sprovedeni u okviru Komiteta, tajnim glasanjem, i eksperti su povjerenje za novi sastav Biroa Komiteta dali Frančesku Palermu koji je izabran za predsjednika, i Petri Roter i Ivani Jelić za potpredsjednice“, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

To je, kako se navodi, prvi put da ekspert kojeg je kandidovala Crna Gora bude imenovan na potpredsjedničku funkciju ekspertskog tijela Savjeta Evrope.

Ministarstvo je predložilo Jelić 2012. godine za članicu tog ekspetskog tijela.

„Na osnovu stručnih referenci i saradnje sa profesorkom Jelić, koja je od 2007. godine aktivno učestvovala u harmonizaciji prava Crne Gore sa evropskim standardima zaštite ljudskih prava, sa posebnim akcentom na prava manjina“, kazali su iz tog Vladinog resora.

Kako se navodi, okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina je imperativno-pravni instrument Savjeta Evrope koji propisuje sveobuhvatnu zaštitu prava manjina i jedini je međunarodni ugovor koji je u potpunosti posvećen zaštiti prava manjina.

Ratifikovalo ga je 39 država članica Savjeta Evrope.

Savjetodavni komitet koji je osnovan Okvirnom konvencjom je nadzorno eskpertsko tijelo koje nadgleda poštovanje prava manjina u Evropi i ima 18 članova, koji su prepoznati eksperti iz oblasti ljudskih prava i prava manjina.

Nadležnost tog komiteta je da razmatra izvještaje država o poštovanju Konvencije, obavlja nadzorne posjete u kojima na licu mjesta ustanovljava stanje u zaštiti manjina kroz razgovore sa predstavnicima manjina, vlastima i civilnim sektorom.

Komitet donosi Mišljenja koja su osnov za rezolucije Komiteta ministara Saveta Evrope po pitanju zaštite manjina.

Jelić je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici 1998. godine.

Magistrirala je na temu Savremena međunarodnopravna zaštita manjina, s posebnim osvrtom na Jugoistočnu Evropu, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirala je na temu Međunarodna odgovornost država za protivpravne akte fizičkih lica, takođe u Beogradu.

Polazna istraživanja za magistraturu sprovela je na Pravnom fakultetu Univerziteta Bergena u Norveškoj, a za doktorat na Pravnom fakultetu Univerziteta Berkli u Kaliforniji.

Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih stipendija i nagrada.

Bonus video: