Abazović o napadu na Lakić i ubistvu Jovanovića: Vlast štiti sebe i svoju moguću upletenost

"Još jedan veliki problem je pojava kvazinovinara i kvazimedija koji u dilu sa vrhom vlasti pokušavaju da diskredituju svakog aktivistu za slobodno i uređeno društvo"
2072 pregleda 14 komentar(a)
Abazović, Foto: Građanski pokret URA
Abazović, Foto: Građanski pokret URA

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović čestitao je danas Dan novinara Crne Gore sa željom da ta profesija u Crnoj Gori povrati dostojanstvo i bude kao što joj i pripada katalizator društvenih pojava u Crnoj Gori.

"Čestitam svim medijima i predstavnicima medijskih kuća Dan novinara Crne Gore, sa željom da ta profesija povrati svoje dostojanstvo i bude ključni činilac u emancipaciji i modernizaciji crnogorskog društva. Novinarima takva obaveza i pripada i samo uz pomoću njihove savjesne i odgovorne uloge možemo kao društvo ići naprijed i savladavati sve probleme sa kojima se kao društvo susrijećemo", navodi Abazović u čestitki.

Ukazuje i da je društveni položaj medijskog radnika u Crnoj Gori često ispod granice dostojanstva, da novinari imaju male plate i da je takvo stanje neodrživo.

Abazović navodi i nerasvijetljene slučaje napada na novinare, među kojima i napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić i ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dnevnog lista "Dan", Duška Jovanovića koje i dalje nije razriješeno.

"Ti monstruozni i strašni događaji i dalje ostaju nerazriješeni i nemaju svoj epilog. Vlast uporno govori da im nije stalo da nalogadvci budu sprovedeni zakonu, valjda tako štitivši i sebe i svoju moguću upletenost u ove događaje", kazao je lider GP URA.

"Još jedan veliki problem je pojava kvazinovinara i kvazimedija koji u dilu sa vrhom vlasti pokušavaju da diskredituju svakog aktivistu za slobodno i uređeno društvo. Na svu sreću, građani su odavno prozreli njihove intencije pa dometi takvih medija i njihovih uposlenika nemaju velikog odjeka", rekao je Abazović.

Na kraju Abazovićeve čestitke stoji iskazana "nada da će novinarstvo u Crnoj Gori dobiti na svojoj vrijednosti i ulozi u društvu, i ogromna zahvalnost za sve ono što su odgovorni i savjesni mediji u ovakvom okruženju uradili kako bi društvo bilo bolje i bliže evropskoj zajednici naroda".