Neka Bjelica javno pokaže kako je došao do fakultetske diplome

Nastavnici i saradnici Ekonomskog fakulteta u reagovaju navode da ne žele da se Bjelici pravdaju o referencama
129 pregleda 27 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Savo Prelević
Duško Bjelica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2014. 15:02h

Današnja izjava predsjednika Upravnog odbora, Duška Bjelice, najbolje pokazuje dubinu krize u kojoj se Univerzitet Crne Gore nalazi, kada je njega zapalo da bude na čelu ne bilo koje, već temeljne institucije u Crnoj Gori, našeg - državnog Univerziteta. Ugled UCG je ozbiljno narušen izborom Duška Bjelice za predsjednika Upravnog odbora. Da stvar bude još gora, takav predsjednik je upravo svojom politikom u prethodne dvije godine do te mjere urušio i srozao ugled institucije čijim Upravnim odborom, na žalost, i dalje predsjedava, da se danas UCG nalazi na samoj ivici ambisa.

Ekonomski fakultet je javno reagovao, i zatražio njegovu hitnu smjenu, da bi ga spriječio da u potpunosti uruši Univerzitet, navodi se u reagovanju nastavnika i saradnika Ekonomskog fakulteta na navode Bjelice u dnevnom listu Dan.

Bjelica je u intervjuu za taj list, pored ostalog, kazao da profesori Ekonomskog fakulteta imaju slave naučne reference, te da "svi zajedno imaju samo nekoliko ozbiljnih radova".

"Duško Bjelica je svojim naglabanjem o politici visokog obrazovanja, kojoj očigledno ni izbliza nije dorastao, uvrijedio jednog od osnivača Univerziteta Crne Gore - Ekonomski fakultet, sve studente, profesore i saradnike, kao i njegovih više od 7.000 diplomiranih ekonomista, preko 500 magistara ekonomskih nauka i više od 50 doktora ekonomskih nauka. Samim tim je uvrijedio i Univerzitet, a što je najgore i državu Crnu Goru, budući da je naš fakultet od samog osnivanja davao, ali i danas daje, nemjerljiv doprinos njenom ukupnom ekonomskom i društvenom razvoju. Što češće pojavljivanje Duška Bjelice u medijima, najbolji je način da crnogorska javnost shvati o kakvoj se naučnoj gromadi radi, i zašto je njegova hitna smjena neophodan uslov za dalji razvoj UCG", navodi se u reagovanju nastavnika i saradnika Ekonomskog fakulteta, koji su Bjelicu pozvali na javni čas, koji će mu, kako su naveli, "sa zadovoljstvom organizovati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta ili na fudbalskom terenu, gdje se on, sigurni smo, prijatnije osjeća".

Nastavnici i saradnici Ekonomskog fakulteta u reagovaju navode da ne žele da se Bjelici pravdaju o referencama.

"O referencama profesora najprestižnijeg fakulteta u Crnoj Gori se nećemo pravdati čovjeku, sa čijim intelektualnim i profesionalnim referencama je upoznata naša javnost, a najbolje oni koji su imali priliku da sa njim dijele školske dane, kao i da slušaju njegove besjede ili pročitaju ono što on, na žalost, naziva naučnim studijama. Ako, pak, crnogorska javnost od nas zatraži da pokažemo svoje reference, rado ćemo to učiniti, ali zauzvrat od Duška Bjelice tražimo samo jedno: da javno pokaže svjedočanstva iz osnovne i srednje škole i da upozna javnost na koji način je došao do fakultetske diplome, te da pokaže revizorske izvještaje fakulteta kojim je rukovodio, jer smo sigurni da bi to u potpunosti zaokružilo sliku o njegovom naučnom i menadžerskom profilu", navodi se u reagovanju.

Nastavnici i saradici Ekonomskog fakulteta navode da o referencama i kvalitetu njihovog rada, "najbolje govori naučna produkcija i kvalitet diplome Ekonomskog fakulteta, koja se bez ikakvih problema nostrifikuje svuda u svijetu, od SAD do Australije".

Bonus video: