Prijava zbog smrti i infekcije beba

Druga krivična prijava, takođe protiv NN lica, odnosi se na „udruživanje, zataškavanje i neprijavljivanje infekcije”
66 pregleda 11 komentar(a)
Predrag Karišik, Foto: Jadranka Ćetković
Predrag Karišik, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.12.2014. 15:13h

Predrag Karišik, otac bebe koja je inficirana u bjelopoljskom Porodilištu, podnijeće danas Višem državnom tužilaštvu dvije krivične prijave protiv NN lica iz Opšte bolnice.

“Jedna prijava će biti zbog smrti bebe, kao i zbog ugrožavanja života još četiri, protiv NN počinioca, zaposlenog u Opštoj bolnici u Bijelom Polju. Druga krivična prijava odnosi se na udruživanje, zataškavanje i neprijavljivanje infekcije, takođe protiv NN lica“, kazao je Karišik “Vijestima”.

Po nalogu Vrhovnog državnog tužilaštva, stručnjaci bi uskoro trebalo da se pozabave pitanjem kako su bebe zaražene u Porodilištu. VDT Ivica Stanković ranije je saopštio da je Institut za javno zdravlje utvrdio da je 28 od 29 uzoraka uzetih iz bjelopoljske bolnice bilo neispravno...

U Klinički centar (KCCG) od 3. do 13. novembra primljeno je petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskom Porodilištu, a potom je jedna i preminula. Bjelopoljac Slaviša Knežević saopštio je nedavno da u otpusnoj listi KCCG piše da su kod njegove preminule bebe pronađene dvije bakterije - “baccilus spp, koja je kontaminirana iz spoljašnje sredine” i strafilokoka u nosu, što praktično znači da je zaražena spolja, a ne od majke...

Tužilaštvo ispituje da li je neko iz bjelopljske bolnice pokušao da prikrije nemar, s obzirom da su prostorije generalno očišćene i okrečene dan prije dolaska epidemiologa i sanitarnih tehničara.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić podnijeli su ostavke zbog infekcije u Porodilištu. Prethodno je Radunović smijenio načelnika Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonka Puletića i šeficu Neonatologije Haku Tahirović.

Cvijanović : Zašto KCCG baš sada sređuje dokumentaciju?

Predsjednik NVO “Krug života” Dejan Cvijanović saopštio je juče da su još lani ukazivali na stanje arhive KCCG i zakonske probleme u vezi sa medicinskom dokumentacijom.

On je rekao da ih zanima da li tužilaštvo zna zbog čega KCCG do infekcije u Bijelom Polju nije našao za shodno da sredi arhivu i zašto to radi ovih dana.

“Vijesti” su juče objavile da je kompletna dokumentacija prebačena nedavno u zgradu stare Medicinske škole.

Sagovornici “Vijesti” iz KCCG tvrde da je to urađeno po naređenju direktora Milana Mijovića.

Bonus video: