STVORNI USLOVI ZA GIS U SEKORU VODA

Poplave ne poznaju granice, za upravljanje njima neophodan regionalni pristup

"Visoki vodostaji izazivaju plavljenje urbanih površina, industrijskih objekata, deponija, utiču na pojavu erozija koje uzrokuje štete na poljoprivrednom zemljištu i saobraćajnicama", kazali su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
109 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, poplave, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, poplave, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.12.2014. 14:44h

Crna Gora je stvorila tehničke i kadrovske osnove za uspostavljanje Geografskog informacionog sistema (GIS) u sektoru voda, što će omogućiti bolje upravljanje poplavama u slivu rijeke Lim, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja .

"Imajući u vidu da poplave ne poznaju granice i da je za njihovo upravljanje neophodan regionalni pristup, projekat je realizovan kroz prekograničnu saradnju sa Srbijom, uz pretpristupnu podršku Evropske unije", navode iz tog resora.

Podsjeća se da je veliki dio Lima i njegovih pritoka sklon poplavama, koje su u posljednje vrijeme učestale.

"Visoki vodostaji izazivaju plavljenje urbanih površina, industrijskih objekata, deponija, utiču na pojavu erozija koje uzrokuje štete na poljoprivrednom zemljištu i saobraćajnicama", kazali su iz Ministarstva.

Sve to, kako su naveli, stvara velike ekonomske štete, donosi opasnost od zagađivanja i ugrožava bezbjednost stanovništva.

Iz Ministarstva su precizirali da je, osim što su stvorene osnove za uspostavljanje GIS sistema u sektoru voda, učitan i prostorni model terena, popisani i sistematizovani podaci zaštite od poplava, a uz pomoć partnerske institucije iz Srbije, kreiran je i model podataka.

Ministar Petar Ivanović kazao je da postoji mogućnost da sistem prošire na cijelu teritoriju Crne Gore.

"Za to su nam potrebna dopunska istraživanja, prije svega u domenu pouzdanih hidroloških podataka o pojavama velikih voda i podataka o kapacitetima izgrađenim na ugroženom prostoru koje je potrebno štititi. Potrebna su i znatna finansijska sredstva", rekao je Ivanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ocijenio da je sektor voda u Crnoj Gori važno da se realizovanim aktivnostima uspostavio osnov za budući Vodni informacioni sistem.

"Nadogradnjom izgrađenog modela i dopunom za ostale oblasti upravljanja vodama, može se obezbijediti upotrebljivo sredstvo za organizaciju podataka i napredne analize u domenu voda. Takav sistem može da povezuje sve institucije, koje se bave upravljanjem vodama na nacionalnom i regionalnom nivou", naveo je Ivanović.

Prilikom implementacije Projekta su, kako je kazao, uočeni argumenti i mogućnosti za iniciranje sporazuma između Srbije i Crne Gore o prekograničnoj saradnji u upravljanju rizicima od poplava u slivu Lima, a obje partnerske institucije stekle su uvid u potrebe za zajedničkim istraživanjima i ulaganjima.

Ivanović je rekao da slike nedavnih poplava u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovni dovoljno opominju.

"Nadam se da bolje razumijemo da su ključ zaštite od poplava poznavanje karakteristika prostora i prevencija. Vidjećemo da li u Crnoj Gori postoji dovoljno intelektualne, kadrovske, finansijske i političke spremnosti za naredne korake", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko ih ne bude, postoji realna opasnost "da nas posljedice i dalje opominju u budućnosti, i da štete prevaziđu sadašnje razumijevanje problema i nedostatak mudrosti da se što prije uhvatimo u koštac sa prevencijom od poplava, a ne da se sučeljavamo sa troškovima sanacije".

Projekat "Geografski informacioni sistem za bolje prekogranično upravljanje poplavama u slivu Lima", implementirali su Uprava za vode Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Srbijavode.