Poplave ne poznaju granice, za upravljanje njima neophodan regionalni pristup

"Visoki vodostaji izazivaju plavljenje urbanih površina, industrijskih objekata, deponija, utiču na pojavu erozija koje uzrokuje štete na poljoprivrednom zemljištu i saobraćajnicama", kazali su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
272 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, poplave, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, poplave, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.12.2014. 14:44h

Crna Gora je stvorila tehničke i kadrovske osnove za uspostavljanje Geografskog informacionog sistema (GIS) u sektoru voda, što će omogućiti bolje upravljanje poplavama u slivu rijeke Lim, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja .

"Imajući u vidu da poplave ne poznaju granice i da je za njihovo upravljanje neophodan regionalni pristup, projekat je realizovan kroz prekograničnu saradnju sa Srbijom, uz pretpristupnu podršku Evropske unije", navode iz tog resora.

Podsjeća se da je veliki dio Lima i njegovih pritoka sklon poplavama, koje su u posljednje vrijeme učestale.

"Visoki vodostaji izazivaju plavljenje urbanih površina, industrijskih objekata, deponija, utiču na pojavu erozija koje uzrokuje štete na poljoprivrednom zemljištu i saobraćajnicama", kazali su iz Ministarstva.

Sve to, kako su naveli, stvara velike ekonomske štete, donosi opasnost od zagađivanja i ugrožava bezbjednost stanovništva.

Iz Ministarstva su precizirali da je, osim što su stvorene osnove za uspostavljanje GIS sistema u sektoru voda, učitan i prostorni model terena, popisani i sistematizovani podaci zaštite od poplava, a uz pomoć partnerske institucije iz Srbije, kreiran je i model podataka.

Ministar Petar Ivanović kazao je da postoji mogućnost da sistem prošire na cijelu teritoriju Crne Gore.

"Za to su nam potrebna dopunska istraživanja, prije svega u domenu pouzdanih hidroloških podataka o pojavama velikih voda i podataka o kapacitetima izgrađenim na ugroženom prostoru koje je potrebno štititi. Potrebna su i znatna finansijska sredstva", rekao je Ivanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ocijenio da je sektor voda u Crnoj Gori važno da se realizovanim aktivnostima uspostavio osnov za budući Vodni informacioni sistem.

"Nadogradnjom izgrađenog modela i dopunom za ostale oblasti upravljanja vodama, može se obezbijediti upotrebljivo sredstvo za organizaciju podataka i napredne analize u domenu voda. Takav sistem može da povezuje sve institucije, koje se bave upravljanjem vodama na nacionalnom i regionalnom nivou", naveo je Ivanović.

Prilikom implementacije Projekta su, kako je kazao, uočeni argumenti i mogućnosti za iniciranje sporazuma između Srbije i Crne Gore o prekograničnoj saradnji u upravljanju rizicima od poplava u slivu Lima, a obje partnerske institucije stekle su uvid u potrebe za zajedničkim istraživanjima i ulaganjima.

Ivanović je rekao da slike nedavnih poplava u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovni dovoljno opominju.

"Nadam se da bolje razumijemo da su ključ zaštite od poplava poznavanje karakteristika prostora i prevencija. Vidjećemo da li u Crnoj Gori postoji dovoljno intelektualne, kadrovske, finansijske i političke spremnosti za naredne korake", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko ih ne bude, postoji realna opasnost "da nas posljedice i dalje opominju u budućnosti, i da štete prevaziđu sadašnje razumijevanje problema i nedostatak mudrosti da se što prije uhvatimo u koštac sa prevencijom od poplava, a ne da se sučeljavamo sa troškovima sanacije".

Projekat "Geografski informacioni sistem za bolje prekogranično upravljanje poplavama u slivu Lima", implementirali su Uprava za vode Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Srbijavode.

Bonus video: