Invalidi rada: Bošković preko svojih direktora dijelio socijalu da bi se glasalo za DPS

On je kazao da je reviziona Komisija, koja je od prvog oktobra do prvog novembra ispitivala sva socijalna davanja u Rožajama, utvrdila da je u tom gradu od 3.868 slučajeva, 503 dobijalo socijalnu pomoć, iako za to nijesu postojali zakonski uslovi
80 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2014. 16:35h

Invalidi rada iz Rožaja pitaju ministra za rad i socijalno staranje Predraga Boškovića zašto nije odgovorio na konferenciji za štampu povodom ukidanja materijalnog obezbjeđenja korisnicima iz Rožaja.

"Ako su već prostim uvidom zaključili kako kaže, ko može, a ko ne može biti korisnik materijalnog obezbeđenja, da nam odgovori, da li su "prosto" izabrali po zakonu ili po političkoj pripadnosti. Rožaje je grad sa 24.000 stanovnika, odlično se svi poznajemo i očigledno je da je Bošković dobio nalog, da se "skinu" oni koji ne pripadaju njegovoj partiji", istakao je Hajran Murić predsjednik invalida rada iz Rožaja.

Da se Bošković bavi sa time, dodaje se u saopštenju, govore i slučajevi invalida rada koji pripadaju takođe njegovoj partiji i kojima su odobrene penzije, a ostalima je odgovoreno da dostave dodatnu dokumentaciju.

"Takođe nam Bošković ne reče ako su sve uradili u skladu sa zakonom zbog čega su rješenja donijeta nakon 1. novembra, kada su se korisnici materijalnog obezbjedjenja pobunili i zašto im nijesu isplaćena oktobarska primanja. Da li razmišlja koliko je djece ostavio bez hleba u Rožajama, za njega je 500 porodica u Rožajama mali broj, puta četiri člana u prosjeku to je ukupno ostavio 2000 građana bez ičega. Da li razmišlja da je ostavio veliki broj djece bez mogućnosti za daljim školovanjem, ako on obilježava dan osobama sa invaliditetom ugrožavajući djecu na sjeveru, pravdajući se socijalnim kartonom, da bi nas sve na sjeveru ugrozio, naš je odgovor ili se povuči mirno sa mjesta ministra ili ćemo krenuti radikalniju borbu za našu djecu", kazao je Murić.

Invalidi takođe pitaju zašto se ranije nije reagovalo ako je bilo nezakonitosti toliko godina.

"Zašto se ne otkriše tolike nezakonitosti u Pljevljima i Bijelom Polju gdje je lično on preko svojih direktora zavoda za rad i socijalno staranje, dijelio DPS glasačima socijalna davanja da bi glasali tu partiju. On i njegovo društvo su stvorili sirotinju na sjeveru da bi ih lakše kontrolisali tokom izbora, pa nakon što su im okrenuli leđa odmah je pokrenuo revanšizam u Rožajama, prvo su nas u Rožajama opljačkali, ostavili bez posla sada i bez materijalnog obezbjeđenja, a kada smo pitali njegove ljude šta da radimo sa našom djecom, dobili smo od istih odgovor što ih Muslimani pravite u tolikom broju, pa zar to nije i fašizam i revanšizam", rekao je Murić.

Bošković: I osobe rođene 1979. primale dječji dodatak

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković saopštio je da je u Rožajama bilo 110 osoba koje su, bez zakonskog osnova, primale socijalna davanja u periodu od pet do devet godina, a u 54 slučaja od 10 do 20 godina.

Bošković je na konferenciji za medije kazao da je Ministarstvo sva saznanja o “raznim mahinacijama” u tom gradu, proslijedila Tužilaštvu, koje će se pozabaviti tim slučajem.

On je kazao da je reviziona Komisija, koja je od prvog oktobra do prvog novembra ispitivala sva socijalna davanja u Rožajama, utvrdila da je u tom gradu od 3.868 slučajeva, 503 dobijalo socijalnu pomoć, iako za to nijesu postojali zakonski uslovi.

On je kazao da je ukinuto i 280 dječjih dodataka, kao i 154 rješenja zato što su radno sposobne osobe proglašene za radno nesposobne.

“U 129 slučajeva je primanje ukinuto, jer je neko primao i dječji dodatak... zato što se tvrdilo da je taj član familije maloljetna osoba. Imamo osobe koje su rođene 1979. godine, a primale su dječje dodatke, a na osnovu toga i čitava familija je primala materijalno obezbjeđenje porodice”, kazao je Bošković.

On je objasnio da je zbog posjedovanja imovine, naknada ukinuta u 54 slučaja, posjedovanja stambenih prostora - 11, posjedovanja vozila - 21, dok je zbog nepotpunih dokumentacija ukinuto 69 rješenja. “Bio sam optuživan da ostavljam djecu gladnu, a ljude bez socijalne pomoći. Njima javno saopštavam da ...želim da se socijalni karton spovede u svakoj Opštini jednako. I ranije smo vidjeli da je Rožaje po broju socijalnih davanja na nivou Podgorice, iako je 10 puta manje, ali smo sad utvrdili o čemu se radi”, kazao je Bošković.

On je kazao da je bilo “raznih mahinacija” u Rožajama, istakavši da je čak i Veterinarska ustanova izdavala potvrde o neposjedovanju stoke, iako te familije posjeduju značajan stočni fond. Bošković je najavio da će se u narednom periodu posvetiti istraživanju povlastica na putovanja osoba sa invaliditetom, koje se često zloupotrebljavaju.

Socijalni karton gotov do kraja godine

Bošković je kazao da je skoro završeno unošenje podataka za sve Opštine i da će do kraja ove godine imati potpuno funkcionalan informacioni sistem socijalnog staranja, takozvani socijalni karton.

“On će od prvog januara tekuće godine biti u punoj primjeni. Najvažnije je da će se, ova revizija, koja se nije radila od devedestih godina prošlog vijeka, sada raditi mjesečno. Podaci su umreženi i u svakom momentu se zna da li neko to pravo ostvaruje na zakonskom osnovu ili ne”, kazao je Bošković.

Bonus video: