Apelovali na usvajanje zakona o presađivanju tkiva i ćelija

“Predsjedništvo i Glavni odbor PUPI, vodi otvorenu javnu kampanju u doniranju tkiva i organa u svrhu liječenja. Svi članovi predsjedništva i glavnog odbora PUPI uzeće donorske kartice,kako bi svojim primjerom pokazali solidarnost, humanist i pomoć bolesnima”, kaže se u saopštenju
1 komentar(a)
transplatacija, operacija, donator, Foto: Shutterstock.com
transplatacija, operacija, donator, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.12.2014. 20:39h

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) apelovala je na poslanike da usvoje Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhu liječenja, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

“Predsjedništvo i Glavni odbor PUPI, vodi otvorenu javnu kampanju u doniranju tkiva i organa u svrhu liječenja. Svi članovi predsjedništva i glavnog odbora PUPI uzeće donorske kartice,kako bi svojim primjerom pokazali solidarnost, humanist i pomoć bolesnima”, kaže se u saopštenju.

Iz te stranke apelovali su na stručnu i laičku javnost da se to humano djelo ne politizuje.

Oni su kazali da na politizaciji niko ne može ništa dobro dobiti, a da se poštenim i humanism odnosom može mnogo pomoći bolesnim ljudima kojima su i tkiva i ćelije i organi potrebni.

“Nedavno je bračni par profesora Medicinskog fakulteta,nakon smrti sina u tragičnoj saobraćajnoj nesreći,dao saglasnost i donirali su organe sina jedinca i time spasili četiri bolesnika, produžiuli im život, tako da sada žive ti ljudi normalnim životom”, naveli su iz PUPI.

Prema njihovim riječima, raduje činjenica da su preko 95 penzionera njihovih partijskih tijela saglasni da doniraju uzmu donorske kartice.

Iz PUPI su podsjetili da će taj Predlog zakona ovih dana biti razmatran na Odborima za ljudska prava, zdravstvo, rad i socijalno staranje navodeći da očekuju jednoglasnu podršku.

Oni su odsjetili da je nedavno donijet i poseban zakon koji uređuje oblast tkiva i ćelija,kojim se potpunije i jasnije regulišu ta pitanja.

Bonus video: