UCG: Izbor dekana Ekonomskog fakulteta do kraja mjeseca

Kada je u pitanju zahtjev studenata Ekonomskog fakulteta za hitnim prekidom v.d. stanja, “Uprava UCG ne spori mogućnost pokretanja i te procedure, ukoliko se takvo mišljenje studenata nađe pred organima Fakulteta, a potom i Univerziteta”
74 pregleda 1 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2014. 17:54h

Procedura izbora novog dekana Ekonomskog fakulteta trebalo bi da počne do kraja ovog mjeseca, saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore (UCG) nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima te univerzitetske jedinice.

Predstavnici UCG su danas održali sastanke sa predstavnicima studenata Ekonomskog i Filozofskog fakulteta na kojima su razmatrani zahtjevi studenata ta dva fakulteta.

“Realno je očekivati da se procedura izbora novog dekana Ekonomskog fakulteta pokrene do kraja mjeseca, odmah nakon što se konstituiše Vijeće te univerzitetske jedinice, odnosno njegova struktura uskladi sa odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju”, navodi se u saopštenju UCG.

Iz te visokoškolske institucije su kazali da su na sastanku studenti i uprava UCG konstatovali da se nastava na Ekonomskom fakultetu odvija nesmetano i uobičajenim tokom, kao i “da ne spore odluku koju je Upravni odbor UCG donio o smjeni bivšeg dekana, Milivoja Radovića”.

Kada je u pitanju zahtjev studenata Ekonomskog fakulteta za hitnim prekidom v.d. stanja, “Uprava UCG ne spori mogućnost pokretanja i te procedure, ukoliko se takvo mišljenje studenata nađe pred organima Fakulteta, a potom i Univerziteta”.

Da bi izbori za novog dekana bili legitimni, kako se navodi, potrebno je da Vijeće Ekonomskog fakulteta, kao organ koji predlaže dekana, uskladi svoj sastav i strukturu sa novim Zakonom.

“To je obaveza vijeća svih univerzitetskih jedinica, a ne samo Ekonomskog fakulteta. Novi Zakon predviđa i povećanje broja predstavnika studenata u Vijeću sa 15 na najmanje 20 odsto ukupnog broja predstavnika”, navodi se u saopštenju UCG.

Kada su u pitanju norme o izdvajanju dijela prihoda od školarina (25 odsto i više), studentima je, kako je saopšteno, na sastanku predočeno da je počeo rad vladine Radne grupe u koju su uključeni i rektor i predsjednik Upravnog odbora, “koja će rješavati to pitanje u svijetlu novog Statuta i Vladinog sagledavanja modela državnog Univerziteta”.

Sa Univeryiteta su kazali da i za zahtjev studenata za smanjenje školarina ima prostora za razgovore na relevantnim instancama.

Na sastanku sa predstavnicima Filozofskog fakulteta, kako je saopšteno, nakon konstruktivne razmjene mišljenja konstatovano je da uslovni upis na specijalističke studije nije pitanje o kom više treba raspravljati.

“Studentima je obrazloženo da se uslovnim upisom na specijalističke studije krše Zakon o visokom obrazovanju i pravila Univerziteta, ali i dovodi u pitanje Bachelor diploma koja se stiče nakon osnovnih studija”, navodi se u saopštenju.

Studenti su, kako je saopšteno, iznijeli niz problema koji se tiču osnovnih uslova, posebno naglašavajuči uslove studiranja na studijskim programima Filozofskog fakulteta u Beranama.

“Uprava Univerziteta razgovaraće sa upravom Fakulteta, u čijoj su nadležnosti ta pitanja, kako bi se što prije obezbijedili što bolji uslovi za odvijanje nastave, za šta je potrebna hitna i efikasna reakcija”, navodi se u saopštenju UCG.

Studensko vijeće Filozofskog fakulteta, kako su najavili sa Univerziteta, dobiće pisani odgovor na svaki od zahjteva koji su ocijenjeni kao relevantni i kojima će se posvetiti ozbiljna pažnja, "uz partnerski kontakt sa studentima i upravom Filozofskog fakulteta".

Bonus video: