Živković: Podgorici nije potreban sistem za prečišćavanje vode na Marezi

Istakao je da se u Evropi samo francuska "Evian" bolja od vode koja izvire iz podgoričkih vodoizvorišta, koja je "dar od Boga"
87 pregleda 4 komentar(a)
Mareza, poplave, Foto: Zoran Đurić
Mareza, poplave, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.12.2014. 18:49h

Prof dr Petar Živković, stručnjak za vode, smatra da ne treba sumnjati u kvalitet vode sa izvorišta Mareza, kao i da je preporuka "Vodovoda" da se česmovača prije pića prokuva opravdana zbog male djece i starijih, bolesnih ljudi.

On je kazao da je do povećane mutnoće proteklih dana došlo zbog toga što voda sa Mareze ide ispod nivoa Zete, te da pri obilnim padavinama i velikoj brzini protoka dotiče glineno tlo.

Živković tvrdi da Podgorici nije potreban sistem za prečišćavanje izvorske vode na Marezi, jer je izuzetnog kvaliteta, zbog šljunkovitog zemljišta, kao i da bi prerađena voda bila mnogo skuplja.

On nije precizirao koliko bi koštala ugradnja prečiščivača i filtera.

Istakao je da se u Evropi samo francuska "Evian" bolja od vode koja izvire iz podgoričkih vodoizvorišta, koja je "dar od Boga".

Živković je kazao da se zamućenje vode dešava jednom, dva puta godišnje kada su obline padavine i da se i zbog toga ne isplati postavljanje postrojenja koje će se rijetko koristiti, a koštati mnogo.

Rekao je da "Vodovod" ima dobru laboratoriju, koja redovno prati kvalitet i ispravnost vode za piće.

Iz tog preduzeća juče je saopšteno da rezultati ispitivanja uzoraka vode sa Mareze od juče pokazuju ispravnost, osim registrovane i dalje blago povećane mutnoće, zbog čega se i dalje savjetuje da građani ne koriste vodu za piće bez prethodnog prokuvavanja.

Iz "Vodovoda" su naglasili da je stanje na ostalim vodoizvorištima u Podgorici stabilno i da je voda ispravna za piće.

Tehnički direktor Vodovoda Filip Makrid ranije je ocijenio da bi voda, ukoliko ovih dana ne bude obilnijih padavina u petak mogla da bude za piće.

Bonus video: