Crna Gora suočena sa povećanim migracionim pritiskom

“Kako bi odgovorila na ovaj azilatorni pritisak, Crna Gora mora stvoriti održive mehanizme za prihvat azilanata i rješavanje njihovih jedinstvenih potreba, ali i raditi na razvijanju djelotvorne politike integracije lica sa priznatim azilantskim statusom u lokalnu zajednicu”, kazali su iz CEDEM-a
0 komentar(a)
CEDEM, Foto: CEDEM
CEDEM, Foto: CEDEM
Ažurirano: 02.12.2014. 16:58h

Crna Gora se posljednjih godina suočava sa povećanim migracionim pritiskom a zaključno sa jučerašnjim danom, podnijeto je 2.042 zahtjeva za azil, saopšteno je iz Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

To, kako su naveli, ukazuje na trend rasta broja zahtjeva za zaštitom u odnosu na prošlu dekadu.

“Kako bi odgovorila na ovaj azilatorni pritisak, Crna Gora mora stvoriti održive mehanizme za prihvat azilanata i rješavanje njihovih jedinstvenih potreba, ali i raditi na razvijanju djelotvorne politike integracije lica sa priznatim azilantskim statusom u lokalnu zajednicu”, kazali su iz CEDEM-a.

Projekat Izgradnja kapaciteta za jačanje crnogorskog sistema azila i upravljanja migracijama koji CEDEM realizuje u partnerstvu sa Holanskim centrom za izbjeglice, uz podršku MATRA Programa Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu predstavljen je danas.

“Projekat ima za cilj da doprinese usklađivanju crnogorskog zakonodavstva i prakse sa EU standardima u oblasti azila i upravljanja migracijama (Globalnim pristupom migracijama, Zajedničkim pristupom migracijama i Zajedničkim sastavom azila na nivou Evropske unije), ali i da osnaži učešće organizacija civilnog društva u ovoj oblasti, prevashodno kroz podršku izradi novog Zakona o azilu čije usvajanje je planirano za oktobar 2015. godine”, piše u saopštenju.

CEDEM smatra da je za veće uključivanje zainteresovane javnosti od presudnog značaja jačanje dijaloga o migracijama i razmjena iskustava i dobrih praksi sa zemljama članicama EU, sa ciljem unaprijeđenja zaštite onih kojima je ta zaštita najpotrebnija.

Bonus video: