Član UO Pokreta za neutralnost pokušava da utiče na studente

"U savremenom svijetu, punom novih izazova, rizika i prijetnji po bezbjednost, status neutralnost je pogrešan izbor. Dražava koja se odluči na takav izbor mora sama da izgrađuje sopstvene sisteme bezbjednosti. U današnjem svijetu to bi zahtijevalo veća finansijska sredstva, od onih koje bi država uložila u rpoce pribliažavanja NATO", naveo je Bukvić u toj izjavi
59 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.12.2014. 16:07h

Član Upravnog odbora Pokreta za neutralnost, Zoran Bukvić, pokušava da utiče na studente da promijene utiske sa seminara „Evroatlantizam-sigurna luka“, čijom su organizacijom i edukativnim karakterom svi bili zadovoljni, ocijenjeno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Oni su poručili da ne žele da komentarišuo ocjene na račun „eminentnih profesora univerziteta iz susjednih država ili studenata koji su svojevoljno učestvovali na seminaru, želeći na taj način da dopune svoje akademsko obrazovanje“.

„Ne želeći da komentarišemo te ocjene, podsjećamo na kazivanja Bukvića o NATO integracijama Crne Gore iz 2008. godine, odnosno 'Deset razloga da Crna Gora uđe u NATO'“, kaže se u saopštenju Koordinacionog tima.

Oni su ukazali da je Bukvić na izjavi koja je objavljena na sajtu Centra za evropske politike, govoreći o razlozima zbog kojih Crna Gora treba da bude članica NATO, kazao da savremene države svoju bezbjednost više ne mogu održavati samo na nacionalnom nivou, već da moraju da razvijaju saradnju sa drugim državama, a tume utiču na izgradnju zajedničke bezbjedne okoline.

"U savremenom svijetu, punom novih izazova, rizika i prijetnji po bezbjednost, status neutralnost je pogrešan izbor. Dražava koja se odluči na takav izbor mora sama da izgrađuje sopstvene sisteme bezbjednosti. U današnjem svijetu to bi zahtijevalo veća finansijska sredstva, od onih koje bi država uložila u rpoce pribliažavanja NATO", navei je Bukvić u toj izjavi.

Bukvić je istakao i da je NATOsavez država koje baštine vrijednosti kao što su demokratija, ljudska prava, građanske slobode, mir i slično. NATO u svoje članstvo prima samo države koje imaju visok nivo poštovanja ljudskih prava i demokratskih građanskih sloboda.

On je, kako su kazali, rekao da članstvo u NATO pozitivno utiče na privredni razvoj država, jer sa njime raste ugled države u međunarodnoj zajednici, a samim tim i u međunarodnim finansijskim institucijama.

Bukvić je tada naveo i da borba protiv terorizma može biti uspješna samo zajedničkim djelovanjem i organizovanom akcijom. On je ocijenio i da NATO državama daje veliku mogućnost za uspješnu borbu protiv terorizma.

Kako su objasnili Bukvić je rekao da je NATO savez država koje imaju jednaka prava i obaveze u okvitu saveza, i da se odluke donose konsenzusom.

Bukvić je kazao i da NATO ima veliku ulogu u povezivanju SAD i Evrope.

On je kazao i da nacionalna bezbjednost jedne države ima visoku cijenu. "Ulazak u NATO pred države predstavlja i određene finansijske zahtjeve, ali oni su manji od onih koje bi država morala da uloži u slučaju izgradnje samostalnog odbrambenog procesa", istakao je Bukvić.

On je naveo i da članstvo u NATO omogućava državama bolje uslove za transformaciju oružanioh snaga-

"Mobilizacija nacionalnih oružanih snaga država članica NATO-a i njihovo slanje u međunarodne operacije ne može se realizovati bez odluke institucija državne vlasti u članicama. Članstvo u NATO bne podrazumijeva obavezu učešća u svim akstivnostima saveza", istakao je Bukvić.

Iz Komunikacionog tima su saopštili da su podržali organizaciju trodnevnom seminara, čiji je organizator bio Univerzitet Donja Gorica.

„Kao što je javnost upoznata, bio je namijenjen studentima svih univerziteta Crne Gore i Fakulteta za državne i evropske studije“, kaže se u saopštenju.

Na seminaru su, kako se navodi, učestvovali profesori iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, kao i predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane, posebno oni koji su bili u misijama, koji su studentima prenijeli sopstvena iskustva učešća, sticanja znanja i participacije u multinacionalnim, združenim akcijama.

„Posljednje saopštenje Bukvića tumačimo kao pokušaj uticaja na studente, da promijene svoje utiske sa seminara, čijom organizacijom, edukativnim karakterom i njihovim aktivnim učešćem su svi bili veoma zadovoljni“, naveli su iz Koordinacionog tima.

Oni su poručili da ne žele da komentarišuo ocjene na račun „eminentnih profesora univerziteta iz susjednih država ili studenata koji su svojevoljno učestvovali na seminaru, želeći na taj način da dopune svoje akademsko obrazovanje“.

Bonus video: