Nevrijeme u Crnoj Gori: Voda prodrla u više kuća

Uslijed većeg odrona u prekidu je saobraćaj za sve kategorije vozila na regionalnom putu Slijepač Most-Pljevlja, u mjestu Zekića Rijeka.
606 pregleda 16 komentar(a)
Mareza, poplave, Foto: Zoran Đurić
Mareza, poplave, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.12.2014. 19:55h

Hidrometeorološki zavod sinoć je za veći dio zemlje izdao narandžasti i crveni meteo alarm, zbog nevremena, ali su oni u međuvremenu povučeni.

Crveni meteo alarm, koji je i opasniji, bio je na snazi tokom prvog dijela dana u centralnim djelovima Crne Gore.

Prema objašnjenju iz Hidrometeorološkog zavoda crveni alarm ukazuje na opasnost od obilnih padavina koje mogu da ugroze imovinu i ljudske živote. Narandžasti alarm na snazi je na sjeveru i upozorava na opasnost od jakog vjetra i gromova.

Bijelo Polje: Izlio se potok, poplavljena kuća Rakočevića >>>

Poplavljeni djelovi Murtovine, Tuzi, Mareze...

Zbog obilnih padavina poplavljeni su pojedini dijelovi Murtovine, Tuzi, kao i Mareza.

Ulicom generala Sava Orovića u Murtovini juče je tekla rijeka, od vode koja se cijedila sa okolnog brda, a djeca su u školi išli gumenim čizmama.

Milena Krstajić tvrdi da je ranije bilo mnogo gore, jer bi se izlio Savin potok, pa bi poplavila i imanja.

Mareza

"Sada je dobro kako je bilo prošle godine, makar možemo ispred kuće normalno da hodamo”, kazala je Krstajić.

Mještani tvrde da je tokom noći između nedjelje i ponedjeljka kiša izazvala poplave oko otpada Ivanovića u Maslinama. Novinari "Vijesti" su iza otpada vidjeli džakove pijeska uz kapije.

Poplavljeni su i restorani "Plantaža" na Marezi i "Imanje Knjaz", oko kojih je bilo jezero.

Iz Gradske opštine Tuzi je saopšteno da su zbog poplava, zbog izlivanja rijeke Rujele iz korita, uveli dežurstvo i da se već dva dana građani telefonom mogu obratiti za pomoć.

Sado Krnić ranije je kazao da su za izlivanje Rujele najviše odgovorni mještani, koji su porušili nasipe uz rijeku, kako bi napravili ograde za svoja imanja.

Murtovina

“Predsjednik GO Tuzi Abedin Adžović je nekoliko puta obišao građane koji su pogođeni poplavama. Nadamo se povoljnijim vremenskim prilikama i konačnom rješavanju toka Rujele”, saopšteno je iz te GO. U Podgorici je od ponedjeljka poslijepodne do utorka u 15 časova palo 60 litara po metru kvadratnom kiše.

Poplavljene su bile mnoge ulice i na Zabjelu, Gornjoj i Donjoj Gorici, kod škole “Oktoih” se ponovo stvorilo jezero. Vatrogasci su na crpljenju vodem radili u mnogim dijelovima grada.

Nikšić: 66 litara kiše po metru kvadratnom

U nikšićkoj opštini kiša je najviše problema napravila mještanima Gornjeg Polja, Rastovca, Vidrovana, Miločana, Mokre njive i Brezovika, gdje je voda, zbog izlivanja Zeta stigla do kuća.

Miločani

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja imali su više od 20 intervencija. Riječ je o vodi koja je poplavila podrumske prostorije, kao i u zaglavljenim automobilima kod mosta na Brezoviku, najkritičnijopj dionici koja skoro uvijek poplavi kada su veće kiše.

“Voda je ušla u više podruma na prostoru Gornjeg Polja i njegove okoline, kao i u podrumske prostorije stambene zgrade pored bolnice u Brezoviku. Pored tih intervencija morali smo i da izvlačimo veći broj automobila koji su ostali zaglavljeni u blizini mosta na Brezoviku gdje je oko 40 centimetara vode, a prebacivali smo i bolesnike od i do Brezovika”, kazao je Veselin Gardašević, načelnik Službe zaštite i spasavanja.

Dragomiru Džakoviću, koji živi u Mokroj njivi, voda je prodrla u kuću i poplavila prostorije koje se nalaze na prizemlju. On i supruga su kantama pokušali da izbace vodu ali su, kako je kazao, odustali od uzaludnog posla. Pričekaće da se nivo Zete spusti jer je, nažalost, navikao na probleme sa vodom. Isto mu se dogodilo i prije četiri godine, za vrijeme poplava.

Ugrožena kuća Dragomira Džakovica u Mokroj Njivi

U posljednja 24 sata u Nikšiću je palo 66 litara kiše po metru kvadratnom, a bez struje je bilo nekoliko sela na području Vilusa, Grahova, Pive i dijela Kočana. Kako su “Vijestima” kazali iz EPCG juče je uspostavljeno snabdijevanje električnom energijom u skoro svim mjestima u nikšićkoj opštini, samo je nekoliko sela na području Vilusa bez struje bilo i tokom noći, a već danas će biti otklonjena i oštećenja na tom području.

Kolašin: Prokuvavati vodu

Iz kolašinskog „Vodovoda“ preporučili su građanima da prokuvavaju vodu za piće, zbog toga što su parametri koji pokazuju zamućenost, nekoliko puta visočiji od dozvoljenih. Međutim, kako je kazao direktor tog preduzeća Duško Radović, voda je u Kolašinu bkteriološki isprvna. „Voda se redovno hloriše, međutimkosntaovana je pojačana zamućenost. Zbog toga preporučujemo građanima da vodu prije pića prekuvaju. I narednih dana pratićemo ispravnost vode", kazao je on.

I u Danilovgradu kritično

I u danilovgradskoj opštini je stanje kritično zbog obilnih padavina. Mnoge kuće i štale su ugožene...

Tivat: Poplavljena magistrala i podrumi

Izuzetno velika količina kiše koja je juče poslijepodne u relativno kratkom vremenskom intervalu pala na području opštine Tivat, prouzrokovala je dosta problema, prvenstveno u odvijanju drumskog saobraćaja.

Odvodi atmosferske kanalizacije bili su ili nedovoljnog kapaciteta, ili zakrčni smećem da bi mogli primiti toliku količinu vode zbog čega je Jadranska magistrala na nekoliko mjesta kroz naselja Kalimnaj, Župa i Vrijes, bila poplavljena. Stvorile su se kilometarske kolone automobila, a policija je više-manje bezuspješno, pokušavala da zavede red i reguliše saobraćaj. Istovremeno, sve raspoložive ekipe Komunalnog preduzeća i Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat bile su na terenu, pokušavajući da očiste odvodne kanale i smanje količinu vode koja je prekrila kolovoz.

„Angažovani smo na sve strane, intervenišemo gdje i koliko god možemo, ali je ovo zaista haos jer su kanali koje smo bili očistili i sredili sada zapušeni sa ogromnom količinom smeća. Taj otpad nesavjesni građani bacali su u kanale i korita potoka u visočijem dijelu obronaka brda Vrmac iznad grada, i sada je velika voda sve to donijala sa sobom dolje u grad i začepila kanale“, kazao je „Vijestima“ tehnički direktor JKP Tvat Tonko Lukšić koji je bio sa radnicima na terenu.

Načelnik Službe zaštite spašavanja Drago Kordić sa vatrogascima bio je u Gornjem Kalimanju gdje je voda ušla u prizemlje jedne od kuća.

„Prvi put nam se dešava da plave objekti u Gornjem Kalimanju što svjedoči kolika je bila količina kiše i koliko su kanali bili prepunjeni. Smeće je problem, sve je začepilo“, istakao je Kordić.

Tivat; Foto: Zoran Ralević

Voda je, već standardno kada je Tivat u pitanju, juče poplavila i gradske ulice na nekoliko mjesta, Jadransku magistralu na putu prema Lepetanima, obalni put kroz Donju Lastvu i Seljanovo, dio lokalnog puta za Radoviće, a uobičajeno, poplavljen je i dio podrumskih prostorija objekata u donjem dijelu Ulice Palih boraca. Veće štete ipak nije bilo.

Iz tivatskog Vodovoda poručili su građanima da je voda bakreriološki ispravna ali da se zbog povećanih dotoka, može desiti da povremeno bude zamućena, pa se preporučuje njeno prokuvavanje prije upotrebe za piće. Zbog problema sa strujom, izoS.L.stala je isporuka vode iz Regionalnog vodovoda, pa se Tivat snabdijeva sa lokalnih izvorišta.

Gradovi i prigradska naselja dobili struju

Gradovi i većina prigradskih naselja u Crnoj Gori dobili su struju, saopšteno je iz Elektroprivede (EPCG).

Pojedini gradovi i prigradska naselja ostala su juče i sinoć bez napajanja električnom energijom zbog loših vremenskih uslova.

Tokom dana struju su dobila sela u okolini Kolašina i Nikšića i skoro sva sela u okolini Danilovgrada i Podgorice, a oko 14 sati napajanje električnom energijom je dobilo i danilovgradsko selo Zagreda.

Na Cetinju su struju dobila sela na području Konaka (Obzovica, Vrela, Ugnji, Gornji i Donji Očinići, Prekornica i Gluhi Do), kao i Ivanova Korita i Njeguši, dok je dio Katunske nahije prema Čevu još bez napajanja električnom energijom.

Iako je bilo najavljeno da sela Riječke nahije neće dobiti struju večeras, ekipe EPCG su, kako se navodi u saopštenju, uspjele da obezbijede napajanje za dio sela u Riječkoj nahiji (Bokovo, Kosijeri, Đinovići i Štitari).

Iz EPCG je saopšteno da će od ujutru raditi kako kako bi struju što prije dobila sela dijela Katunske i preostalog dijela Riječke nahije.

„Ekipe EPCG u opštinama koje su pogođene sinoćnim nevremenom, sjutra će raditi na sanaciji prijavljenih kvarova na pojedinačnim objektima“, navodi se u saopštenju EPCG.

Fotografije nevremena možete poslati na portal@vijesti.me, putem naše Facebook stranice ili hashtaga na Twitteru #nevrijemeCG

Bonus video: