Bjeličin kadar rukovodio studijskim programima kao saradnik

Petković je magistrirao 29. maja 2008, a već 5. juna postao je rukovodilac programa za obrazovanje sportskih trenera i novinara
474 pregleda 30 komentar(a)
Jovica Petković, Duško Bjelica, Foto: Arhiva Vijesti
Jovica Petković, Duško Bjelica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.12.2014. 10:16h

Donedavni v.d. dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje docent dr Jovica Petković dvije godine je rukovodio programima na toj ustanovi, iako je tada bio samo saradnik u nastavi.

Istovremeno je bio i sekretar programa fizička kultura Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Petković, koji slovi za bliskog saradnika predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) Duška Bjelice, je od 5. juna 2008. godine rukovodilac programa za obrazovanje sportskih trenera i sportskih novinara, a zvanje docenta stekao je tek polovinom 2010. godine.

Petković je promovisan u rukovodioca programa samo sedam dana nakon što je magistrirao. Prema podacima Biltena UCG od maja 2010. kada je izabran u zvanje docenta, Petković je magistrirao 29. maja 2008. na novosadskom Fakultetu za sport i turizam.

Doktorsku disertaciju “Motoričke sposobnosti i morfološke karakteristike u predikciji sportskog rezultata u borilačkim sportovima i sportskoj gimnastici” odbranio je 1. septembra 2009. na tadašnjem Univerzitetu “Braća Karić”, u međuvremenu preimenovan u Univerzitet “Alfa”.

"Oktobra 2005. sam honorarno angažovan kao asistent-saradnik na grupi predmeta na Odsjeku za fizičku kulturu, a u septembru 2006. dobio status zaposlenog na pomenutom radnom mjestu... Od 2006. sam obavljao poslove sekretara na Studijskom programu fizička kultura, a osnivanjem Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje (od 5. juna 2008) obavljam funkciju rukovodioca studijskih programa...”, naznačio je Petković u biografiji objavljenoj u Biltenu.

Jedan od njegovih recenzenta prilikom izbora u zvanje bio je upravo Bjelica, koji je tada obavljao funkciju dekana.

Nakon što su "Vijesti" juče zatražile komentar u vezi sa tim što je doktorirao za samo godinu i tri mjeseca i rukovodio programom tokom saradničkog staža, Petković je u nekoliko navrata ustvrdio da ne čuje novinara, a potom se veza prekinula.

Nakon toga, nije odgovarao na pozive, ali je poslijepodne odgovorio i to sa faksa Rektorata UCG:

"U vezi sa pitanjem koje mi je danas preko telefona postavio vaš novinar, a u vezi sa mojom doktorskom disertacijom, izjavljujem da mi je ispod nivoa ulazak u bilo kakvu raspravu i s tim u vezi vas upućujem na Bilten UCG, broj 254, od 5. maja 2010. godine i ističem da su svi podaci tačni i provjerljivi”.

Bjelica je kazao “Vijestima” da je postupak sticanja akademskog zvanja doktora nauka propisan zakonima.

"Doktorat je javan, kao i odgovarajuća dokumentacija. Ja se sjećam da sam bio jedan od recenzenata. Isto bih uradio sa zadovoljstvom i danas”, rekao je Bjelica.

"Najbolji student i đak generacije"

Petković u dopisu još tvrdi da je "na svoju biografiju i bibliografiju posebno ponosan". Uvidom u bibliografiju, takođe objavljenu u istom izdanju Biltena UCG, piše da je sve "radove u međunarodnim časopisima koji se ne nalaze u bazi podataka, a imaju redovnu međunarodnu distribuciju i rezime na stranom jeziku", objavio u časopisu “Sport Mont”, čiji je glavni urednik Bjelica.

U maju i julu 2009. godine, a tokom izrade doktorske disertacije, Petković je bio koautor pet radova predstavljenih na međunarodnim kongresima, simpozijumima i seminarima. Na tri od pet radova sarađivao je sa Bjelicom.

"U osnovnoj i srednjoj školi bio sam đak generacije i nosilac diplome 'Luča 1', bio sam najbolji student na fakultetu, a magistarske i doktorske studije završio sam u zakonom predviđenom roku”, naveo je Petković u dopisu poslatom sa faksa Rektorata UCG.

Bonus video: