Nacrt Zakona o medijima pun manjkavosti

Glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) Slavoljub Šćekić je pojasnio da predloženim rješenjima i novinarima u Crnoj Gori može da se desi da budu pritvoreni kao i poslanik Nebojša Medojević
454 pregleda 0 komentar(a)
Sa panela, Foto: Boris Pejović
Sa panela, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.01.2019. 16:03h

Nacrt Zakona o medijima, obiluje manjkavostima i brojnim nedostacima, ocijenjeno je na današnjoj panel diskusiji u EU info centru u Podgorici, koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Institut za medije Crne Gore i Media Centar.

Pomenuti dokument je na Javnoj raspravi, a na njegovu nedorečenost i nerazrađenost, kako je istaknuto, ukazali su i eksperti Savjeta Evrope (SE), a na panelu je posebno apostrofirana zaštita izvora i pluralizma u medijima.

Glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) Slavoljub Šćekić je pojasnio da predloženim rješenjima i novinarima u Crnoj Gori može da se desi da budu pritvoreni kao i poslanik Nebojša Medojević.

On je kazao da je planiran da se osnuje i Vladin fond za medije, ali smatra da je to pokušaj da se zadovolji međunraodni faktor.

"Vlada treba da se bavi svojim poslom, odnosno regulacijom", istakao je Šćekić dodajući da bi novac trebao da budce potpora samo ionim medijim, koji stvarno rade.

Generalna sekretarka društva profesionalnih novinara i članica radne grupe za izradu zakona o medijima Mila Radulović istakla je da prema radnoj verziji novinari će biti prinuđeni na sudu da otkriju svoje izvore.

"Ta procedura nije jasno pojašnjena i gotovo svakodnevne informacije mogu biti problematizovane", kazala je Radulović.

Usklađivanje zakonodavstva sa standardima Savjeta Evrope i praksom Evropskog suda za ljudska prava, istakla je Radulović, nespretno je urađeno, a novinari će odgovarati na sudu za objavljene tekstove kao i urednici što do sada nije bila praksa.

"Vlada je požurivala rad na Nacrtu zakona jer je u svom planu imala za cilj da ga usvoji u toku prošle godine".

Šćekić je obrazložio tvrdnju da je to pokušaj zadovoljenja međunarodne zajednice, kroz tri ključna aspekta.

"Iznos opredijeljen za fond, sistem raspodjele sredstava i artbitrarnost u donošenju odluka. Predviđeno je osnivanje dva podfonda – podfond za štampane i online medije i podfond za elektronske medije. Za elektronske medije predviđeno je 60 odsto budžeta fonda, dok će štampanim i online medijima ići 40 procenata te sume. Na osnovu čega je napravljena ovakav omjer nije pojašnjeno", istakao je Šćekić.

Najviše što je problematično po njemu to što bi raspodjelu tog novca u oba slučaja, jednom direktno, a drugi put posredno, radila Agencija za elektronske medije.

Kako je pojašnjeno, ukoliko i tako loš Nacrt Zakona o medijima bude usvojen, odnosno ne dođe do promjena, predstavnici novinara obratiće se poslanicima, Skupštine Crne Gore, koji treba da glasaju o tom aktu, kao i Savjetu Evrope. Predsjednik Skupštine Medija centra Dragoljub Duško Vuković kazao je da je potreban dijalog unutar medijske zajednice, a da dokument ne služi na čast ni Vladi, ni premijeru.

Predsjednica Sindikata medija Marijana Camović istakla je da su uspjeli da uvrste predlog o zaštiti autora. To znači, pojasnila je Camović, da novinari mogu da pokrenu sudski spor, ukoliko su nezadovoljni ukoliko im tekst promijenjen, bez konsultacija sa njima.

Bonus video: