U Podgorici, Herceg Novom, Beranama i Kotoru voda nije za piće

Iz vodovoda će građane izvještavati o kvalitetu vode
206 pregleda 7 komentar(a)
voda, Foto: Shuterstock
voda, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 02.12.2014. 06:37h

Obilne kiše zamutile su vodoizvorišta u nekoliko crnogorskih gradova, voda nije za piće u Podgorici Herceg Novom, Beranama i Kotoru i mora se prokuvati.

Iz podgoričkog "Vodovoda" je preporuka da se voda sa Mareze prije upotrebe prokuva, ali i da ostali parametri mikro-biološke i fizičko-hemijske analize pokazuju potpunu ispravnost vode.

Sa vodoizvorišta Mareza snabdijevaju se potrošači naselja Mareza, Tološi, blokovi 5 i 6, dio grada preko Morače, centar grada, dio ispod Gorice, Malo brdo, Stara varoš, Zabjelo, Pobrežje, Zelenika, Dahna, Dajbabe, dio Zete, Gornja i Donja Gorica. Iako su iz "Vodovoda" istakli da je voda na ostalim vodoizvorištima ispravna za piće, mještani Zagoriča tvrde da je česmovača mutnija nego inače, kao i da izgleda prljavo.

Potrošači u Herceg Novom koji se snabdijevaju preko filterske stanice u Mojdežu, a to je dio opštine od Njivica do Meljina, imaju zamućenu vodu.

Iz hercegnovskog Vodovoda su juče obavijestili građane da je u subotu teritoriju Bileće i Trebinja zahvatilo jako nevrijeme sa velikom količinom padavina - 151 litar po metru kvadratnom, što je prouzrokovalo povećan priliv površinskih voda u sliv rijeke Trebišnjice i Bilećkog jezera i njihovo zamućenje.

S obzirom na to da voda iz tog sliva preko sistema Gorica-Plat-Mojdež dolazi u filtersko postrojenje u Mojdežu, registrovana je njena povećana mutnoća i vodu treba prokuvati.

Iz beranskog vodovoda su upozirili građane da voda iz gradskog vodovada nije za piće, i prije upotrebe je potrebno prokuvati. Isto su saopštili i iz kotorskog Vodovoda. Objašnjeno je da su uzrok zamućenja velike padavine, kao i da će od njih zavisiti kada će voda biti za piće.

Bonus video: