Vatrogasci u Budvi kao Hitna pomoć

Vatrogasci su prije dvije noći pomogli čovjeku koji je imao moždani udar, i u ćebetu ga snijeli do kola hitne pomoći
150 pregleda 7 komentar(a)
Služba zaštite i spasavanja Budva, Foto: Vuk Lajović
Služba zaštite i spasavanja Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.12.2014. 06:50h

Pripadnici budvanske Službe zaštite i spasavanja sve sve češće preuzimaju ulogu ljekarskih ekipa Hitne pomoći ili Doma zdravlja, priskačući u pomoć teško oboljelim i nemoćnim osobama, do kojih jedino oni mogu doći, iznoseći ih kroz uske hodnike zgrada.

Vatrogasci su preksinoć iz stana na trećem spratu stambene zgrade u centru grada iznijeli bolesnika, koji je preživio jak moždani udar i spasili mu život. Ta intervencija je pokazala i kako su građene zgrade u posljednjoj deceniji, gdje se štedjelo na svemu, pa i na prostoru stepeništa, koja su uska i strma.

"Ljekarske ekipe ne mogu nosilima da dođu do stana, jer su zgrade tako građene, da je praktično nemoguć prolaz nosilima, tako je bilo i prije par dana, kada su moji ljudi, morali da hitno reaguju, kako bi pomogli da se bolesnik iznese iz stana i dopremi do vozila, a potom transportuje u kotorsku Opštu bolnicu. U posljednje vrijeme baš imamo dosta takvih intervencija, takva je situcija, da jedino pripadnici naše službe mogu iznijeti bolenika", kaže načelnik Službe zaštite i spasavanja Budve Zdravko Šljukić.

Prema riječima Šljukića, jedan od "svježijih" događaja je i onaj, kada su sredinom prošle sedmice morali bolesnika iznostiti u ćebetu sa drugog sprata zgrade.

"Hodnici su u zgradi bili toliko uski, da ni naša nosila nijesu mogla pomoći. Jedini način je bio da bolesnika, koji je takođe doživio moždani udar, stavimo u ćebe i potom polako snesemo do prizemlja i unesemo u kola hitne pomoći. I pored svih naših obaveza, mi smo tu da pomognemo i onim nemoćnim osobama. Preksinoć smo po pozivu našeg sugrađanina odmah došli, ljudi nas zovu kada im se dese i takve stvari", kaže Šljukić.

On je ispričao i primjer kako su morali pomoći u jednom starijem bračnom paru u Budvi.

"Supruga je nepomIčna i suprug nemoćan i u poznim godinama. Ona je pala sa kreveta i on nije mogao nikako da je podigne, iako je pokušavao. Pozvali su nas i odmah smo došli i teško bolesnu ženu podigli", priča Šljukić.

Ekipe Službe zaštitite i spasavanja često povrijeđene dovode i do same zgrade Hitne pomoći ili njihova vozila po poziv ljekarskih ekipa odlaze da pomognu gdje treba na čitavom području budvanske opštine.

Bonus video: