Bez dogovora studenata Ekonomskog fakulteta i menadžmenta UCG

Predstavnik studenata Filozofskog fakulteta Željko Radulović kazao je da će ishod razgovora sa menadžmentom Univerziteta Crne Gore biti poznat sjutra
0 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2014. 19:59h

Studenti Ekonomskog fakulteta i menadžmenta Univerziteta Crne Gore (UCG) nijesu postigli nikakav dogovor tokom dvosatnih razgovora.

Studentkinja Ekonomskog fakulteta Tanja Šišović kazala je novinarima da je definicija dijaloga "da isti teži ka rješenjima".

"Danas do rješenja nije došlo", kratko je kazala Šišović.

Studenti Ekonomskog, između ostalog, tražili su ukidanje vd stanja u toj ustanovi, 25 odsto niže školarine, te izmjene Statuta UCG u cilju višeg stepena autonomije univerzitetskih jedinica.

Upravni odbor UCG razriješio je dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta, Milivoja Radovića, zbog, kako su objasnili, prekoračenja ovlaštenja i prekomjernog broja upisanih studenata na toj univerzitetskoj jedinici.

Nakon toga profesori i sudenti sa te univerzitetske jedinice održali su nekoliko javnih časova i podržali smijenjenog dekana, a svi članovi uprave Ekonomskog fakulteta podnijeli su ostavke, zbog neslaganja sa odlukom UCG. Kolektiv Ekonomskog fakulteta zatražio je i hitnu smjenu rukovodstva Univerziteta i promjenu Statuta u cilju obezbjeđivanja veće samostalnosti fakulteta u okviru te institucije.

Predstavnik studenata Filozofskog fakulteta Željko Radulović kazao je novinarima da će ishod razgovora sa menadžmentom Univerziteta Crne Gore biti poznat sjutra.

"Mi smo iznijeli zahtjeve. Predsjednik UO Duško Bjelica i rektorka Radmila Vojvodić su ocijenili da naši zahtjevi nijesu nerealni, ali će do sjutra formalizovati svoj odgovor na njih. Mi smo tražili da odgovor bude u pisanoj formi, kakav god da bude, kako bi mogli da pratimo da li menadžment Univerziteta Crne Gore ispunjava obećanja koja nam eventualno sjutra bude dao", kazao je Radulović.

Studenti Filozofskog fakulteta tražili su od menadžmenta poboljšanje uslova za rad na toj ustanovi, viši stepen autonomije fakulteta, vraćanje kvote za budžetske studente na programu Psihologija, a jedan od njihovih zahtjeva bio je i da se ne ukida program Crnogorski jezik, ali ni nijedan drugi na nikšićkoj ustanovi.

Uprava UCG sjutra o zahtjevima

Uprava Univerziteta Crne Gore (UCG) spremna je da pomogne u rješavanju svih zahtjeva studenata Filozofskog fakulteta i o njima će se izjasniti sjutra, kazao je predstavnik visokoškolaca te univerzitetske jedinice, Željko Radulović. Radulović je rekao da na današnjem sastanku nijesu dobili nijedan konkretan odgovor Uprave UCG. "Uprava UCG je spremna da pomogne, rekli su da će nam za sve zahtjeve izaći u susret i da ćemo sjutra dobiti konkretne odgovore", kazao je on novinarima nakon sastanka. Radulović je podsjetio da su zahtjevi studenata Filozofskog fakulteta uslovni upis na specijalističke studije, veća autonomnost te univerzitetsje jedinice, rješavanje problema fakulteta u Beranama, poboljšanje uslova za rad. Kako je dodao, sa upravom UCG su razgovarali i o studijskom programu za Psihologiju, master studije i uslove studiranja na tom programu. "Konretne rezultate ćemo dobiti sjutra. Predsjednik Upravog odbora Duško Bjelica je rekao da ne tražimo ništa nerealno, da su svi zahtjevi realni i da nas on potpuno o tome podržava. Rektorka je takođe rekla da nas podržava i da ćemo sjutra dobiti konkretne odgovore", naveo je Radulović. On je objasnio da su tražili pismeni odgovor i da će ga zbog toga dobiti sjutra. Predsjednik Studentskog parlamenta (SP), Miloš Pavićević, podsjetio je da je ta organizacija inicirala današnji sastanak.

"Oba sastanka su bila kontruktivna. Na oba sastanka predstavnici studentskih vijeća iznijeli su svoje probleme, primjedbe koje imaju na kvalitet nastave i uslove studiranja", kazao je on novinarima nakon sastanka. Pavićević je, govoreći o Ekonomskom fakultetu, podsjetio da je ključni zahtjev predstavnika studentskog vijeća i organizacija hitan prekid v.d. stanja na tom fakultetu. "Zaključak je da će Vijeće Ekonomskog fakulteta na sjednici u ponedeljak utvrditi strukturu tog tijela u skladu sa odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju", kazao je Pavićević. On je kazao da SP podržava članove studentskog vijeća, jer, kako je naveo, prema njihovim argumentima i činjenicama postoji veliki problem u funkcionisanju te univerzitetske jedinice. »Prije svega zbog nezadovoljstva studenta ličnim kvalifikacijama i uvredama koje je izrekla v.d. dekana Ekononomskog fakulteta Maja Baćović«. "Ona, prema informacijama koje smo dobili, nema podršku ni studenata ni profesora na tom fakultetu. Na narednom Vijeću postoji mogućnost da bude pokrenuta procedura i iznešen zahtjev da Baćović bude smijenjena. Za tu inicijativu postoji podrška SP",naveo je Pavićević. Na pitanje da prokomentariše navode predstavnika studenata Ekonomskog fakulteta da nije postignut dogovor, Pavićević je rekao da dogovor ne može da bude postignut nakon jednog sastanka. Komentarišući zahtjev studenta za promjenom Statuta UCG, Pavićević je kazao slijedi procedura pripreme novog Statuta koji će biti usklađen sa novim Zakonom o visokom obrazovanju.

"SP je zahtjevao uključivanje svog predstavnika u izradu novog Statuta i postoji podrška Uprave UCG da predstavnik studenata koji će biti izabran od Skupštine SP bude uključen u izradu tog pravnog akta", kazao je on.

Pavićević je, govoreći o inicijativi da predstavnik SP u bude u Senatu, rekao da se ta procedura sprovodi u skladu sa Statutom SP i pravnim aktima. "Ide se ka povećanju broja predstavnika u Senatu, sa pet na sedam predstavnika SP", zaključio je on.

Bonus video: