Kotor: Nastava na Fakultetu za pomorstvo u skladu sa STCW konvencijom

"To znači da ne postoji nikakav rizik da njihove diplome neće biti usaglašene, a iz razloga jer smo mi prihvatili sve izmjene STCW konvencije iz Manile 2010. godine, odnosno revidiranih IMO modela kurseva koji se odnose na smjerove Nautika i Brodomašinstvo", kazao je Ivošević agenciji MINA
239 pregleda 1 komentar(a)
Fakultet za pomorstvo, Kotor, Foto: Facebook
Fakultet za pomorstvo, Kotor, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.12.2014. 17:54h

Na kotorskom Fakultetu za pomorstvo (FZP) u septembru naredne godine trebalo bi da počne nastava za prvu generaciju studenata, u skladu sa izmijenjenim nastavnim planovima i programima harmonizovanim i usaglašenim sa STCW konvencijom.

Prema riječima prodekana za kvalitet i međunarodnu saradnju na FZP-u Špira Ivoševića, nastava u skladu sa najvećom i najznačajnijom konvencijom u oblasti edukacije pomoraca znači da bi prije 2017. godine i roka za implementaciju svih izmjena konvencije, ta visokoškolska ustanova već imala prve studente edukovane na međunarodnom nivou.

"To znači da ne postoji nikakav rizik da njihove diplome neće biti usaglašene, a iz razloga jer smo mi prihvatili sve izmjene STCW konvencije iz Manile 2010. godine, odnosno revidiranih IMO modela kurseva koji se odnose na smjerove Nautika i Brodomašinstvo", kazao je Ivošević agenciji MINA.

Modeli kurseva, kako navodi, definišu minimum standarda koje mora da ispunjava svaka obrazovna institucija za edukaciju budućih pomoraca.

"Svi naši programi su sa tim usaglašeni, što znači da u potpunosti prihvatamo sve najveće standarde u oblasti zahtjeva konvencije. Diploma će biti sa suplementom i na engleskom jeziku", kazao je Ivošević.

On je istakao pomoć partnera iz Norveške koji su, kako je kazao, pružili ključni doprinos u ovom poslu, tako da planovi FZP sada 100 odsto ispunjavaju međunarodu regulativu.

"Nadam se da će se to uskoro portvrditi i eksternim provjerama od Evropske komisije ili nekih drugih inostranih i domaćih tijela, dok za pomorce, koji imaju dilomu sa potvrdom sitema kvaliteta i eksternom koju nastojimo da dobijemo u naredne tri godine, to znači mnogo", kazao je Ivošević.

On je rekao i da, ukoliko bez primjedbi prođu sve provjere od „Emse“, biće to i preduslov da sve evropske i svjetske pomorske kompanije mogu primati crnogorske pomorce, bivše studente FZP.

Ivošević je istakao Tempus projekat MArED (Modernizacija i harmonizacija visokoškolskog obrazovanja u oblasti pomorstva, kao veoma važan za pomenuto, kao i sa aspekta strukturnih poboljšanja i onoga što je fundament za naučnoistraživački rad i edukaciju pomoraca i studenata.

"Namijenjen je harmonizaciji nastavnih porograma i planova što je završeno tokom prve godine, pa se sada ulazi u proces reakreditacije", kazao je Ivošević.

On je podsjetio da je FZP 2000. godine uveo sistem kvaliteta za pomorstvo i da je jedina ustanova na Univerzitetu Crne Gore koja ima sertifikovan sistem kvaliteta.

Prema njegovim riječima, međunarodna saradnja i pomorstvo su vezani za cijeli svijet i strateška su opredijeljenost te visokoškolske ustanove.

Bonus video: