Amerikanci obučavaju crnogorsko Specijalno policijsko odjeljenje

"Očekujem da ćete vrlo profesionalno i posvećeno pristupiti ovom projektu, steći nova znanja i usvojiti tehnike koje predstavljaju najviši standard u borbi protiv organizovanog kriminala"
62 pregleda 0 komentar(a)
Specijalni istražni tim za borbu protiv organizovanog kriminala, Foto: Mup.gov.me
Specijalni istražni tim za borbu protiv organizovanog kriminala, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 01.12.2014. 19:54h

Dvonedjeljna obuka za policajce koji bi trebali da budu dio Specijalnog istražnog tima za borbu protiv organizovanog kriminala i vođenje složenih istraga, počela je danas u Policijskoj akademiji u Danilovgradu.

Govoreći na otvaranju ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da će se formirati Specijalno državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i u okviru Uprave policije, Specijalno policijsko odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i vođenje složenih istraga, koje će primarno postupati po nalozima Specijalnog državnog tužilaštva.

"Članovi tog tima, upravo kroz ovu obuku, imaće priliku da nauče tehnike i vještine od najboljih američkih stručnjaka. MUP će u kontinuitetu raditi na jačanju i opremanju sopstvenih kapaciteta putem osavremenjavanja tehničke opreme, uz iskrenu nadu da ćemo i na tom polju imati podršku partnera iz SAD i Evropske unije", kazao je Konjević.

On je istakao da se borba protiv organizovanog kriminala temelji na poštovanju relevantnih međunarodnih standarda u organizovanoj društvenoj borbi protiv te pojave, ali i potrebi da Crna Gora, kao demokratska država sa jasnim evropskim i evroatlantskim opredjeljenjem, obezbijedi bolji i sigurniji život svojim građanima.

"Stoga, očekujem da ćete vrlo profesionalno i posvećeno pristupiti ovom projektu, steći nova znanja i usvojiti tehnike koje predstavljaju najviši standard u borbi protiv organizovanog kriminala. Vaše zalaganje i interesovanja poslužiće i kao osnova za procjenu koliko ozbiljno MUP i UP pristupaju ovim obavezama", poručio je Konjević polaznicima obuke.

Obuka se održava u organizaciji Ambasade SAD, a na otvaranju su govorili i ambasadorka SAD u Podgorici Su Kej Bran, direktor policije Slavko Stojanović, specijalna tužiteljka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Đurđina Nina Ivanović i direktorica Policijske akademije Milica Pajović.

Bonus video: