KCCG: Rđa još prati hranu do pacijenata

Pojedine posude nijesu mijenjane duže od dvije decenije. Pohabane su, bez poklopaca, pregrada...
53 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2014. 07:53h

Direktor Kliničkog centra Milan Mijović ni nakon skoro šest mjeseci, od kada mu je tadašnji ministar zdravlja Miodrag Radunović naredio da isključi iz upotrebe neuslovni automobil za dostavljanje hrane pacijentima, to nije uradio.

Vozilo, kojim KC pacijentima smještenim u dječjoj, infektivnoj i Klinici za psihijatriju dostavlja hranu, je i dalje "reno kangu", čiju unutrašnjost odavno nagriza korozija.

U sličnom stanju je i posuđe u kojem se iz centralne kuhinje Kliničkog centra hrana razvozi do tri isturene klinike.

Sagovornici "Vijesti" iz KCCG tvrde da pojedine posude nijesu mijenjane duže od dvije decenije. Pohabane su, bez poklopaca, pregrada...

"Vijesti" su sredinom juna objavile fotografije unutrašnjosti automobila, kojeg je nagrizala korozija i koji je bio potencijalni izvor zaraze.

Sve što su nadležni iz KCCG od tada uradili, jeste oblaganje poda automobila. Prvi put, par dana nakon što su "Vijesti" objavile tekst i fotografije zapuštene i buđave unutrašnjosti, Mijović je naredio da se pod "renoa" pokrije itisonom, a sada da ga oblože limom.

Za taj posao, prema informacijama "Vijesti" iz KCCG, izdvojeno je 780 eura.

Iz Kliničkog su ranije kazali da je taj automobil star 13 godina, da je u jako lošem stanju i da je predviđen za zamjenu.

"Izgled poda i unutrašnjost su oštećeni usljed upotrebe i starosti i nemaju dodira sa hranom, te samim tim ne mogu uticatu na bezbjednost distribucije hrane", tvrdili su tada iz Kliničkog.

Međutim, sagovornik “Vijesti” iz te ustanove tvrdi da unutrašnjost "renoa" ni sada ne zadovoljava ni minimum higijenskih standarda za dostavu hrane.

"Ko zna koji je ovo put da se na automobilu rade prepravke - postavljali su dasku kada se pod raspao, zavarivali, postavljali itison, lim, ali nikako da obezbijede uslovan automobil, u kojem bi hrana bila zaštićena. Sramota je da se hrana do pacijenata, među kojima su i najmlađi, tako doprema", kazao je sagovornik “Vijesti”.

Malim pacijentima voda za piće dopremljena nakon više sati

Uprkos tome što od subote veče, zbog obilnih padavina, voda sa vodoizvorišta Mareza nije bila za piće, Dječjoj bolnici je voda dostavljena tek juče oko 14 časova.

"Ne mora ništa da znači, ali u ovom dijelu su smješteni najmlađi, veoma osjetljivi pacijenti. Dovoljno je da je neko od njih makar jednom od sinoć pio, i da dobiju stomačni virus, a čista voda im se dostavlja tek sada", kazao je juče oko 14 časova sagovornik “Vijesti” iz KCCG.

Galerija

Bonus video: