Jasavić: Crna Gora mora pojačati napore protiv nekažnjivosti ratnih zločina

2 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.11.2014. 14:14h

Pozitivna Crna Gora tražiće da Parlamentarn odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u svojoj Deklaraciji i preporukama iskaže zabrinutost zbog nekažnjivosti za ratne zločine i zbog donošenja presude u slučaju Ibrahima Čikića zbog knjige “Gdje sunce ne grije”.

Članica POSP-a iz Pozitivne Azra Jasavić u svojim amandmanima traži da POSP podsjeti Crnu Goru da mora pojačati napore protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

"Iskazuje zabrinutost zbog nekažnjivosti za ratne zločine uz podsjećanje na potrebu da Crna Gora mora da pojača svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i efikasno istražuje, goni, sudi i kažnjava ratne zločine, u skladu s međunarodnim standardima", navodi se u amandmanu Jasavićeve.

Poslanica Pozitivne ukazuje da se presudom u Čikićevom slučaju ograničava sloboda izražavanja autora.

"Iskazuje zabrinutost zbog donošenja pravosnažne sudske odluke u slučaju Ibrahima Čikića kojom se ograničava sloboda izražavanja imenovanog, iskazana kroz knjigu "Gdje sunce ne grije" u kojoj je iznio sjećanja na brutalnu zatvorsku torturu kojoj su pripadnici Bošnjačkog naroda bili podvrgnuti 1994. godine u akciji "Lim" kada je na vlasti bila jedinstvena Demokratska partija socijalista", navela je Jasavić u amandmanu.

Sjednica POSP-a, koji čine predstavnici crnogorskog i Evropskog parlamenta, održaće se 1. i 2. decembra, a u Nacrtu Deklaracije i preporuka POSP je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog tekstova Infromera kojima se poziva na vjersku i rasnu mržnju i tekstova tog tabloida protiv direktorke MANS-a Vanje Ćalović. POSP je izrazio zabrinutost i zbog pada objektivnosti i profesionalnosti RTCG.

Bonus video: