Stjepčević: Bespravna gradnja i devastacija ne smiju se tolerisati

"...zakon je jednak za sve, pa će i svi koji budu gradili mimo propisa i na štetu prirodnog okruženja, biti sankcionisani u najkraćem roku“
4 komentar(a)
Aleksandar Stjepčević, Foto: Dps.me
Aleksandar Stjepčević, Foto: Dps.me
Ažurirano: 30.11.2014. 12:46h

Bespravna gradnja i devastacija prostora i kulturne baštine ne smiju se i ne mogu tolerisati u gradu UNESCO-a, poručio je novoizabrani predsjednik opštine Kotor, Aleksandar Stjepčević, navodeći da će svaki takav slučaj povlačiti za sobom pitanje odgovornosti nadležnih.

Stjepčević je u intervjuu agenciji MINA rekao da razvojnu šansu grada vidi u turizmu i to ekskluzivnom, a za to je, kako je kazao, potrebna kvalitetna infrastruktura i saradnja svih relevantnih činilaca u lokalnoj zajednici.

"Na tome ćemo vrlo ozbiljno, strateški i planski raditi u narednom periodu. Biće sačinjen poseban dokument o strateškom razvoju turizma na području naše opštine, a u taj posao biće uložena sva raspoloživa sredstva i energija“, naveo je on.

Stjepćević je naglasio da je lojalnost gradu veoma važna.

"Pa je za lokalnu upravu značajno da radimo kao tim, da svi damo svoj doprinos u rješavanju bitnih pitanja“, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, Kotor je grad koji je i sada prepoznatljiv, i privilegija je živjeti u njemu.

"Nadam se da će daljim napretkom, na čemu ću posebno insistirati, ta privilegija biti još veća, jer moramo shvatiti da 'rezervni grad' nemamo. Takođe, Kotor je tradicijom, kao i sadašnjim trenutkom, vezan za pomorstvo, pa ću se, sa pozicije predsjednika Opštine, truditi da i na ovom polju pomognem gradu“, poručio je Stjepčević.

"Grad posjeduje niz manjih, istina visoko rangiranih hotela, ali moramo biti svjesni da to nije dovoljno ukoliko želimo da se posvetimo turizmu, kao našoj razvojnoj šansi“

On je ocijenio da Kotoru u ovom trenutku najviše nedostaju veći hotelski kapaciteti.

"Grad posjeduje niz manjih, istina visoko rangiranih hotela, ali moramo biti svjesni da to nije dovoljno ukoliko želimo da se posvetimo turizmu, kao našoj razvojnoj šansi“, pojasnio je Stjepčević.

On je najavio da će lokalna uprava pripremiti dokument o strateškom razvoju turizma, koji će definisati sva pitanja važna za tu oblast, ne zanemarujući osnovne preduslove kao što je neophodnost rješavanja saobraćajnih gužvi na glavnoj i jedinoj kotorskoj saobraćajnici, posebno izraženih u periodu turističke sezone.

Paralelno će, kako je naveo, nastojati da turistima pruže odgovarajuće sadržaje za aktivan i prijatan odmor.

"Bogati kulturno-zabavni program tokom sezone jedna je od prepoznatljivosti Kotora kojoj ćemo i u narednom periodu poklanjati odgovarajuću pažnju. Takođe, svi dragulji kotorske baštine, zajedno sa fortifikacionim sistemom grada jedinstvenim na Mediteranu, zaslužuju da budu valorizovani i stavljeni u funkciju naše specifične turističke ponude“, kazao je Stjepčević.

Stjepčević smatra da gradovi poput Kotora, koji imaju privilegiju da budu dio svjetske baštine, uvijek zaslužuju više pažnje

On smatra da se ozbiljnim, planskim i timskim radom, sva ta pitanja mogu riješiti na adekvatan način, doprinoseći razvoju grada i poboljšanju sveukupnih uslova življenja.

Upitan da li Kotor, kao grad pod zaštitom UNESCO-a, ima adekvatan tretman u državi, Stjepčević je odgovorio da se za gradove koji imaju privilegiju da budu dio svjetske baštine uvijek može reći da zaslužuju više pažnje.

On je rekao da je Opština i do sada uspješno sarađivala sa UNESCO-om i njegovim ekspertima koji su posjećivali grad, Nacionalnom komisijom za saradnju sa tom organizacijom, Ministarstvom kulture i Vladom na svim pitanjima koja se tiču zaštite izuzetne kulturne baštine kojom Kotor raspolaže.

"Na toj saradnji i njenom jačanju ću dodatno insistirati, ne samo zbog UNESCO-a, već i zbog toga što je upravo milenijumsko kulturno nasljeđe ogroman potencijal za dalji razvoj turizma u Kotoru. Svakako, moramo voditi računa i o tome da grad mora da napreduje u svakom smislu, ali uz optimalna rješenja održivog razvoja. Imamo velike šanse da uspijemo ako sada intenzivno radimo na takvim rješenjima“, naveo je Stjepčević.

Na pitanje šta će preduzeti da se stane na kraj devastaciji obale u kotorskoj opštini usljed bespravne gradnje, ali i ugroženosti kulturno-istorijske baštine, on je ponovio da se odgovarajuća rješenja moraju tražiti u održivom razvoju.

"Da ono što gradimo, a moramo da gradimo i zbog turizma i zbog naših građana, bude u skladu sa ambijentom i baštinom koja je naše najtrajnije bogatstvo“, precizirao je Stjepčević.

Kako je naveo, u posljednjih desetak godina Skupština Opštine usvojila je 30-ak lokalnih planskih dokumenata koji regulišu tu oblast.

"Opštinski Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje neposredno je nadležan u ovim pitanjima i rad te službe biće ocjenjivan upravo na osnovu pristupa problemima bespravne gradnje i devastacije koji se ne smiju i ne mogu tolerisati u UNESCO-vom gradu“, naglasio je Stjepčević.

On je poručio da će svaki slučaj bespravne gradnje i narušavanja prirodnog ambijenta i kulturne baštine, povlačiti za sobom pitanje odgovornosti nadležnih.

"Naravno, zakon je jednak za sve, pa će i svi koji budu gradili mimo propisa i na štetu prirodnog okruženja, biti sankcionisani u najkraćem roku“, kazao je Stjepčević.

Upitan da li je bio iznenađen izborom za predsjednika Opštine, s obzirom na to da je javnost van Kotora malo znala o njemu, jer ne pripada grupi „istaknutih partijskih funkcionera“, poput njegovih prethodnika, on je rekao da je uvjeren da „samo predanim i poštenim radom, profesionalnim i ljudskim odnosom prema poslu koji obavljate, uvažavanjem i poštovanjem svih ljudi, možete doći do dobrih rezultata“.

"Tako se odnosim prema svom životnom pozivu ljekara, prema svom radu u Demokratskoj partiji socijalista i, svakako, prema svojoj trenutnoj poziciji predsjednika Opštine Kotor. To su vrijednosti koje se uvijek visoko vrjednuju, a partija kojoj pripadam zaista umije da ih prepozna, i siguran sam da raspolažemo najvećim ljudskim kapacitetom ovakvih osobina“, naveo je Stjepčević.

Zbog svega toga, kako je kazao, predlog da on bude na toj funkciji nije bio preveliko iznenađenje, ali jeste ogromna i višestruka odgovornost.

"Moj zadatak će biti da nastavim da predano radim u interesu Kotora i svih Kotorana, bez obzira na njihovo partijsko opredjeljenje, i da zajedno sa saradnicima stvaram uslove za povećanje kvaliteta života. Možda ne zvuči jednostavno, ali imam dovoljno optimizma koji je proizvod moje želje i volje da krenemo koracima od 'sedam nautičkih milja', koristeći sve kapacitete kojima raspolažemo, jer to naš grad zaslužuje“, zaključio je Stjepčević.

Bonus video: