EPCG za dvije godine za donacije i sponzorstva izdvojila 778 hiljada eura

1 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.11.2014. 12:22h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je posljednje dvije godine za donacije i sponzorstva kompanijama i pojedincima isplatila 778 hiljada eura, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz CDT-a su kazali da podaci pokazuju da je EPCG u prošloj godini isplatila oko 287 hiljada eura, od čega se preko 269 hiljada eura odnosi na sponzorstva, 11 hiljada za donacije firmama, a šest hiljada pojedincima.

“Ove godine EPCG je isplatila 491 hiljadu eura. Od toga su 400 hiljada eurabila sponzorstva, preko 86 hiljada donacije kompanijama, a oko četiri hiljade pomoć pojedincima”, navodi se u saopštenju.

Na pitanje na osnovu kojih kriterijuma se isplaćuje novac, da li postoje procedure i ko donosi odluku o tome, iz Direkcije za odnose s javnošću EPCG je saopšteno da se odluke donose na osnovu Uputstva o dodjeli pomoći i sponzorstava.

CDT je, kako su kazali njegovi predstavnici, tokom oktobra i novembra poslao zahtjeve za slobodan pristup informacijama preduzećima čiji je većinski vlasnik država, kao i regulatorni agencijama.

“Shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražili smo iznose donacija i sponzorstava iz prošlu i ovu godinu. Istraživanjem smo obuhvatili oko 20 firmi i institucija, a dobijene podatke ćemo objavljivati narednih mjesec”, rekli su iz CDT.

Cilj istraživanja je, kako su objasnili, da se utvrdi da li u državnim preduzećima i institucijama postoje procedure i jasni kriterijumi za dodjeljivanje donacija i sponzorstava, kao i da li se novac iz budžeta namjenski troši.

Bonus video: