Sve više riba uz gatove Porta, mrijeste se 33 vrste

Popravlja se biodiverzitet u akvatorijumu najveće marine u Crnoj Gori, na mjestu gdje je nekada bio tivatski Arsenal
688 pregleda 1 komentar(a)
Cipoli i orade u Portu, Foto: Siniša Luković
Cipoli i orade u Portu, Foto: Siniša Luković

Istraživanja stručnjaka kotorskog Instituta za biologiju mora (IBMK), sprovedena 2017, pokazala su da se biodiverzitet u moru Porto Montenegra postepeno popravlja nakon deset godina od prestanka brodoremontne djelatnosti na mjestu gdje je nekada funkcionisalo tivatski Arsenal.

Ipak, i dalje su prisutne neke vrste fitoplanktona koje su indikatori ekosistema bogatog nutrijentima (što u pravilu prouzrokuje izlivanje kanalizacionih voda u more). Stručnjaci IBMK utvrdili su da se u akvatorijumu Porto Montenegra mrijeste 33 vrste riba, dok uz gatove marine živi 36 vrsta pridnenih biljaka, te 75 vrsta pridnenih životinja (sunđera, zglavkara, žarnjaka, mekušaca, crva, bodljokožaca i drugog).

“Na ispitivanim lokacijama povećava se diverzitet vrsta u obraštaju, a i njihova količina tako da imamo površine koje su veoma gusto obrasle, kako zoobetosnim organizmima tako i fitobentosnim algama”, piše u Informaciji o stanju životne sredine u Tivtu za 2017, koju su odbornici u lokalnom parlamentu razmatrali na posljednjoj sjednici SO.

Istraživanje ribljih zajednica vršeno je uz dokove marine, a najbrojnija vrsta u ulovu bio je špar sa 62 odsto ukupnog ulova. Šnjur bio je zastupljen sa 17, barbun sedam, a cipol, barbun od kamena, perka i labra sa po tri odsto ulova.

Pored toga što su konstatovali naučnici, i laici golim okom primjećuju da je sve više ribe uz gatove Porto Montenegra jer je ribolov unutar akvatorijuma marine zabranjen. Tako se i sa obale marine ovdje mogu primijetiti velika jata cipola, te značajan broj jedinki brancina, orada i druge ribe.

U više navrata proteklih mjeseci između vezanih jahti na gatovima Porto Montenegra, povremeno su plivale i morske kornjače.

Bonus video: