Okrečite zgrade, Blok 5 to zaslužuje

Van Twillert kao primjer daje Berlin gdje su slični kvartovi renovirani. Okrečeni su raznim bojama i ukrašeni ogromnim muralima
580 pregleda 23 komentar(a)
blok 5, Podgorica, Foto: Shutterstock
blok 5, Podgorica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2014. 11:48h

"Blok 5 je čudo samo po sebi. Uključujući i grafite na zidovima, koji su dio naselja. Široke ulice, drveće i zgrade sa dvorištima koja su - na nekoliko mjesta - dobro održavana, znak je da neki ljudi zaista žele da vode računa o svojoj okolini. Blok 5 je divan! Ali, može li biti bolje?", pita se Marianne Van Twillert, autorka bloga Montenegro-for.me.

Marianne je rođena u Holandiji. U Crnoj Gori živi više od 40 godina. Očarana je njenim ljepotama i u Crnu Goru se zaljubila na prvi pogled.

Ipak, smatra da Glavni grad treba da posveti pažnju nekim fasinantnim građevinama. U svom postu o podgoričkom kvartu Blok 5, autorka bloga predlaže da se zagrade učine veselijim.

"Okrečite zgrade! Blok 5 to zaslužuje, kao jedan od najzanimljivijih kvartova Podgorice."

U naselju su prije par godina renovirane fasade

Van Twillert kao primjer daje Berlin gdje su slični kvartovi renovirani. Okrečeni su raznim bojama i ukrašeni ogromnim muralima.

"Imate primjer holandskih umjetnika Jeroen Koolhaas i Dre Urhahn koji stvaraju "umjetnost zajednice" oslikavajući čitave kvartove."

Može i ovako...

Autorka podsjeća na kasne 70-te, rane 80-te, kada je počela izgradnja Bloka 5.

"Kao klasičan primjer tadašnje urbanističke politike, Blok 5 je izgrađen na osnovu projekta poznatih arhitekata Vukete Tupa Vukotića i Milete Bojovića. sastojao se od osam stambenih zgrada i pet stambenih solitera od 16 spratova , koji su simbol ovog naselja. Široke ulice su karakteristične za naselje, dovoljno parking prostora, pješačkih zona, dosta igrališta, jedna osnovna škola i dva vrtića, Dom zdravlja, supermarketi, sportski tereni i puno zelenila...

Samo to uporedite sa sadašnjim urbanističkim rješenjima u Podgorici! U samom centru grada, a takođe Preko Morače, nove zgrade su izgrađene između starih stambenih blokova, u sred zelenih dvorišta. Javni parkovi i igrališta su nestali, drveće je posječeno, a parkinzi smanjeni ... samo da se nađe prostora za više i više stanova na ograničenom prostoru. Da li je ovo pravo i prikladno, da li to doprinosi zaštiti čovjekove okoline?".

Van Twillert je radila kao prevodilac, što joj je omogućilo da obiđe cijelu Crnu Goru. Njen suprug Paul Wennekes je napisao prvi turistički vodič o Crnoj Gori na holandskom jeziku. Njih dvoje su, kako kažu, obišli svaki skriveni kutak u Crnoj Gori.

Bonus video: