Odgovor dijelu čelnika UCG: Zar se stidite svojih prihoda?

Iz Rektorata su pozvali tužilaštvo da istraži odakle podaci “Vijestima”, po oprobanom principu “važnije je ko je dao, nego koliko mi dobijamo/prihodujemo”.
4 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2014. 15:40h

Tačni su podaci o prihodima dijela uprave iz kase Univerziteta Crne Gore i drugih izvora, do kojih su “Vijesti” došle neformalno. To potvrđuje i dio jučerašnjeg reagovanja Rektorata: “Osnovano sumnjamo da je dio podataka iz teksta dobijen nelegalnim pristupom povjerljivim bazama podataka državnih i poreskih organa”. Da rektorka i četiri člana Upravnog odbora UCG stvarno misle da su podaci “manipulacija i podmetačina”, ne bi pominjali baze podataka u kojima je istina o njihovim prihodima. Ne samo platama, koje potenciraju u zamjeni teza, već svih prihoda iz kase UCG za tri i po godine.

Pored pouzdanih i preciznih nezvaničnih podataka, bavili smo se i zvaničnim detaljima iz prijava prihoda dijela čelnika UCG Komisiji za sprečavanje sukoba interesa. Tamo je cifra gotovo duplo niža, jer se podatak iz teksta nije odnosio samo na zarade, već na njihov ukupni prihod od UCG (zvaničnih podataka za jednog od članova UO nema na sajtu Komisije, iako treba da budu dostupni javnosti od preuzimanja funkcije). Da li to otvara i pitanje istinitosti njihovih prijava Komisiji?

Iz Rektorata su pozvali tužilaštvo da istraži odakle podaci “Vijestima”, po oprobanom principu “važnije je ko je dao, nego koliko mi dobijamo/prihodujemo”.

Za javni interes bi bilo važnije da se tužilaštvo detaljno bavi Univerzitetom i njegovim fakultetima, da utvrdi da li i ko načinom rukovođenja državnom viskoškolskom ustanovom nezakonito ide na ruku privatnim univerzitetima, da li firme čelnika UCG ili povezanih osoba imaju veze sa poslovima koji se plaćaju novcem UCG, posluju li prema zakonima Crne Gore, plaćaju li poreske obaveze, ima li zloupotreba u trošenju novca poreskih obveznika i samofinansirajućih studenata...

“Vijesti” su profesionalno pružile priliku čelnicima UCG, koji su pomenuti, da se izjasne o podacima iz teksta, koju su dva člana UO i iskoristila. S obzirom na interne istrage o izvorima “Vijesti”, očigledno je da je problem objava, a ne tačnost. “Vijesti” nisu i ne tvrde da su oni od UCG nezakonito ostvarili bruto 705.200 eura (oko pola miliona neto) u ovom periodu. Da li se dio uprave UCG zbog nečeg stidi svojih prihoda? Ako im je neprijatno, mi se zbog toga ne možemo izvinjavati.

Bonus video: