Budva naredne godine domaćin prestižnog naučnog simpozijuma

Sporazum o organizaciji skupa, koji se poslije pune decenija iz Bugarske seli i prvi put organizuje u Crnoj Gori, potpisali su direktor laboratorije za informatičke tehnologije JINR -a dr Vladimir Korenko i izvršni direktor kompanije “ Montenegro stars hotels group” Milan Vuković
79 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Koronko i Milan Vuković, Foto: Vuk Lajović
Vladimir Koronko i Milan Vuković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.11.2014. 14:30h

Elitni bečićki hotel “ Splendid” biće naredne godine krajem septembra i početkom oktobra, domaćin najvećeg naučnog skupa na Starom kontinentu - Simpozijumu koji tradicionalno, već pola vijeka organizuju JINR - Joint institute for nuclear research sa sjedištem Moskvi i Evropska organizacija za nuklearna istraživanja CERN.

Sporazum o organizaciji skupa, koji se poslije pune decenija iz Bugarske seli i prvi put organizuje u Crnoj Gori, potpisali su direktor laboratorije za informatičke tehnologije JINR -a dr Vladimir Korenko i izvršni direktor kompanije “ Montenegro stars hotels group” Milan Vuković.

Ceremoniji potpisivanja će prisustvovao je i Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko koji je nagalsio da će simpozijum imati veliki značaj za crnogorsku javnost , prije svega za naučnu zajednicu.

“Crna Gora je mlada zemlja, ali državno rukovodstsvo, posvećuje veliku pažnju razvoju nauke u svim oblastima. Naši stručnjaci će sa velikim zadovoljstvom podijeliti svoje znanja i iskustva sa crnogorskim kolegama i naučnicima“, kazao je Nesterenko.

Zahvaljajući se upravi Montenegro stars, što će biti domaćin skupa, Korenko je kazao da je JINR međunarodna i međuvladina organizacija, koja ujedinjuje 18 zemalja i šest asocijacija.

“Nadamo se da će i Crna Gora uspjeti da postane član asocijacije. Naš Institut se bavi ne samo nuklearnom fizikom, već i biologijom, nanotehnologijam i drugim naučnim oblastima. Razgovarali smo sa ministarkom nauke Sanjom Vlahović i dogovorili se o proširenju naučne saradnje. Simpozijum će uključivati i školu za studente, a planiramo da o u bečićima organizujemo kongres profesora fizike I matematike”, “najavio je korenko.

Orhganizacija skupa , velika je čast za , kako je kazao Vuković kompniju “Montenegro stars”.

Inače, riječ je o prestižnom naučnom skupu koji se održava svake dvije godine i ima trasiciju dugu 51 godinu. Tako će se u hotelu Splendid u septembru okupiti preko 150 učesnika, među kojima su najuticajniji naučnici današnjice . U okviru ove naučne manifestacije planirani su i posebni seminari i predavanja za još oko 250 učesnika- profesore fizike iz Crne Gore i regiona, kao i darovite studente.

Bonus video: