Zelenom ekonomijom do socijalne jednakosti i smanjenja ekoloških katastrofa

Značaj zelene ekonomije, istakli su učesnici konferencije, je i u stvaranju novih radnih mjesta kroz ulaganja u obnovljive izvore energije, organsku poljoprivredu, reciklažu, održive oblike turizma i održivo upravljanje šumama i vodama
161 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2014. 14:40h

Zelena ekonomija je od posebnog značaja za održivi razvoj Crne Gore koja je deklarisana kao ekološka država ocijenjeno je na trodnevnoj konferenciji „Razvoj zelene ekonomije“ koju je u Kolašinu organizovala NVO „FORS Montenegro“.

Značaj zelene ekonomije, istakli su učesnici konferencije, je i u stvaranju novih radnih mjesta kroz ulaganja u obnovljive izvore energije, organsku poljoprivredu, reciklažu, održive oblike turizma i održivo upravljanje šumama i vodama.

Zajedno, za istim stolom, bili su predstavnici civilnog sektora iz Crne Gore i zemalja regiona, međunarodnih organizacija, ministarstava i drugih državnih organa, lokalnih uprava, privrednika i medija, a sve sa jednim ciljem – podstaći ekološki održive ekonomije u regionu.

„Zelena ekonomija je mehanizam za dostizanje održivog razvoja putem smanjene emisije ugljenika, efikasno korišćenje prirodnih resursa i socijalnu inkluziju“, kazao je Veselin Šturanović, direktor „FORS“-a.

Tokom konferencije, koja je organizovana u okviru projekta „Inicijativa za zelenu ekonomiju“ finansiranog od strane Evropske unije, predstavljen je i uticaj klimatskih promjena na sektore ekonomije i održivog razvoja.

Štetan efekat klimatskih promjena na ekonomiju ne smije se ignorisati, istakli su panelisti, već se mora sprovoditi jasna strategija sa dugoročnim efektima. Značajnu ulogu u promovisanju koncepta zelene ekonomije i edukacije stanovništva igraju mediji, pa je na konferenciji istaknuto zajedničko djelovanje novinara i onih koji realizuju projekte vezane za zelenu ekonomniju i održivi razvoj.

„Povod za organizovanje konferencije jeste prepoznata potreba za povećanjima aktivnosti kod svih segmenata društva usmjerenim ka usvajanju pristupa zelene ekonomije kao strategije za budućnost koja dovodi do socijalne jednakosti i smanjenja ekoloških katastrofa“, istakla je Tamara Todorović, menadžerka projekta.

Konferenciju su otvorili Daliborka Pejović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Slađan Maslać iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Đuro Milošević, potpredsjednik opštine Kolašin i Veselin Šturanović, direktor „FORS“-a.

Projekat „Inicijativa za zelenu ekonomiju“ se realizuje u 13 opština u Crnoj Gori i ima za cilj povećanje uključenosti organizacija civilnog društva u izradu i implementaciju lokalnih javnih politika i planova vezanih za zaštitu životne sredine.

„Inicijativa za realizaciju jednog ovakvog projekta je proistekla iz potreba za organizovanim djelovanjem svih sektora društva na polju očuvanja životne sredine i smanjenja nekontrolisane potrošnje prirodnih resursa, kao i jačanja kapaciteta civilnog društva da efikasnije odgovore na izazove u procesu razvoja zajednica i poboljšanja kvaliteta života građana“, istakla je Todorović.

Galerija

Bonus video: