Manje poznata fotografija Ljuba Čupića

Italijanski fotograf Karlo Ravnič u Nikšiću je ovjekovječio osmijeh Čupića koji se, prezirući smrt, u lice smije četnicima i Italijanama sa strelišta
445 pregleda 75 komentar(a)
Ljubo Čupić
Ljubo Čupić
Ažurirano: 28.11.2014. 13:15h

Na društvenim mrežama pojavila se manje poznata fotografija crnogorskog heroja Ljuba Čupića.

Italijanski fotograf Karlo Ravnič u Nikšiću je ovjekovječio osmijeh Čupića koji se, prezirući smrt, u lice smije četnicima i Italijanama sa strelišta.

Kako prenosi RTCG, serija fotografija sa strijeljanja Ljuba Čupića, koje je snimio Karlo Ravnič, rodom iz glasovite plemićke porodice iz Rijeke, major italijanske divizije "Taurineze", strasni foto-amater, a naročito ona koja je snimljena koji dan ranije pred italijansko-kvislinškim sudom pošto je Čupiću izrečena smrtne presude, dok su ga na lancu izvodili iz sudnice, predstavlja jedno od najsnažnijih svjedočanstava antifašističkog otpora i postala je simbol prkosa, simbol slobodoljubivosti i nepokora, pisao je crnogorski publicista Budo Simonović.

U žestokim borbama aprila 1942. godine, koje su partizani vodili oko Nikšića s Italijanima i četnicima, na Kablenoj glavi, zahvaljujući izdaji, zarobili su dvoje prekaljenih partizanskih boraca, 29-godišnjeg studenta prava Beogradskog univerziteta Čedomira - Ljuba Čupića, komesara čete i mladu partizanku Joku Baletić.

Nakon višednevnih tortura i pokušaja da od njih izvuku priznanje i otkriju bilo kakve podatke o ustaničkim jedinicama i planovima, oboje su osuđeni na smrt i 9. maja 1942. odvojeno pogubljeni u Nikšiću.

Bonus video: