Pooštriće uslove za izbor direktora i pomoćnika MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kazao je nakon sjednice Vlade da se izmjene Zakona o MUP-u uvode kako bi se unaprijedila profesinolanost službenika koji obavljaju te visoke funkcije
10 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Uprava policije
Raško Konjević, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 27.11.2014. 17:21h

Vlada je danas utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o Ministartsvu unutrašnjih poslova (MUP) kojim je, između ostalog, predviđeno pooštravanje uslova za izbor direktora policije i njegovih pomoćnika.

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kazao je nakon sjednice Vlade da se izmjene Zakona o MUP-u uvode kako bi se unaprijedila profesinolanost službenika koji obavljaju te visoke funkcije.

Prema novim odredbama, kako je objasnio Konjević, za direktora policije može biti izabran službenik koji, pored opštih, zadovoljava i posebne uslove.

Da bi bio izabran za direktora policije službenik mora imati 15 godina radnog iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega, kako je predviđeno, najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u policiji, sudstvu, državnom tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

„Za pomoćnike direktora policije mogu biti izabrani službenici koji imaju deset godina radnog iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje tri godine na rukovodećim pozicijama u policiji, sudstvu, državnom tužilaštvu ili ANB“, naveo je Konjević.

Prema njegovim riječima, izmjenama se širi kadrovska baza, ali i jača profesionalnost tih funkcija.

Izmjenama su, kako je kazao Konjević, predviđene i odredbe kojima se Zakon o MUP-u usklađuje sa izmjenama Zakona o krivičnom postupku, posebno kada su u pitanju pojedina ovlašćenja policije koja su remodelirana i precizirana.

„Uveli smo nova paralelna zvanja u policiji. Sada će u policiji moći da rade ljudi sa visokom stručnom spremom koji nemaju policijska ovlašćenja, a dobiće ih. To se posebno odnosi na pozicije u policiji gdje je neophodna stručnost u određenoj oblasti, posebno u sektoru kriminalističke policije kod organizovanog ili privrednog kriminala, kao i na forenzički centar“, rekao je Konjević.

On je kazao da je smanjeno i potrebno radno iskustvo za sticanje pojedinih zvanja u policiji jer su, kako je pojasnilo, procijenili da su sadašnja rješenja rigidna.

Regulisana je, kako je kazao, i dodatna zaštita službenika policije za slučajeve napada na njih kada nijesu na dužnosti.

Konjević je podsjetio da su iz MUP-a tražili i od Ministarstva pravde da se reguliše zaštita policajaca „kako bi se u slučaju napada na njih, kada nijesu na službenoj dužnosti, smatralo kao da su napadnuti na dužnosti, jer se na taj način dodatno štite u obavljanju posla“.

Prema njegovim riječima, izmjenama se predviđa da bez posla ostaju policajci koji su u postupku pred sudom proglašeni odgovornim i osuđeni na kaznu zatvora preko šest mjeseci, odnosno na uslovnu ili kaznu zatvora za krivična djela sa obilježjima korupcije.

Izmjene, kako je rekao, predviđaju i da svi koji se zaposle u bilo kom sektoru policije moraju proći obaveznu policijsku obuku.

Bonus video: