Bijelo Polje: Roditelji traže da se krivci kazne

Tužilaštvo provjerava da li je uprava bolnice u Bijelom Polju pokušala da prikrije nemar
103 pregleda 3 komentar(a)
Predrag Karišik, Foto: Savo Prelević
Predrag Karišik, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2014. 07:10h

Predrag Karišik, čija se beba danima liječila u Kliničkom centru, najavio je podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih za infekciju u bjelopoljskom Porodilištu.

Ostali roditelji sačekaće rezultate istrage koju je pokrenulo tužilaštvo, od čega i zavisiti da li će i oni podnijeti prijave.

“Tražićemo da se utvrde sve činjenice i da se krivci kazne”, kazao je Karišik.

On je istakao da se njegova beba dobro osjeća i da poštuje savjet ljekara da se izbjegavaju posjete:

“Ljekari su nam kazali da dođemo na kontrolu za 2-3 sedmice“.

Tužilaštvo u Bijelom Polju zatražiće od stručnjaka mišljenje o rezultatima mikrobioloških analiza briseva, uzoraka vazduha i Izvještaja o ispitivanju uzoraka vode za piće iz bolnice, koje je dostavio Institut za javno zdravlje (IJZ), objavila je sinoć MINA.

Vučić Rakonjac kazao je da su konačno malo odahnuli od briga, nakon što je beba otpuštena sa liječenja iz KCCG.

Knežević tvrdi da postoje svjedoci da su se u bolnici organizovano bavili „krečenjem slučaja”

“Beba mora da bude izolovana dok se ne oporavi”, kazao je Rakonjac, zahvalivši se dr Lidiji Banjac i sestrama Centra za neonatologiju.

Stanje bebe koja je bila kritično popravlja se. Na liječenju u KCCG bilo je pet beba, od kojih je jedna u međuvremenu preminula.

Vrhovno državno tužilaštvo od prekjuče provjerava da li je uprava bjelopoljske Opšte bolnice, dan prije nego je ekipa epidemiologa i sanitarnih tehničara došla u tu ustanovu, kompletno očistila, dezinfikovala i okrečila prostorije Porodilišta i Odjeljenja neonatologije. “Vijestima” je u utorak u vrhu Tužilaštva potvrđeno da je dat nalog da se u Bijelom Polju uradi kompletna istraga oko toga da li je neko na taj način pokušao da prikrije nemar, zbog kojeg je došlo do infekcije i smrti novorođenčeta Slaviše i Danke Knežević i obolijevanja još četiri bebe.

Istraga Tužilaštva pokrenuta je nakon što je prekjuče stigla zvanična krivična prijava.

“Imam saznanje da je 14. novembra... urađeno sistematsko čišćenje, dezinfikovanje, deratizacija ali i krečenje dijela bolnice. To sve ukazuje na namjeru uklanjanja dokaza. Ove tvrdnje mogu potvrditi i neki pacijenti, koji su na drugim odjeljenjima vidjeli da se užurbano 'čisti' u bolnici”, napisao je Knežević u krivičnoj prijavi.

Tokom analize briseva preminulog novorođenčeta, izolovana je bakterija - bacillus spp, a u nalazu IJZ piše da je uzrok - spoljašnja kontaminacija. Taj nalaz, ali i brojni drugi brisevi urađeni su 11. novembra, kada je preminula beba upućena u KCCG.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da su u IJZ utvrdili da 28 od 30 briseva iz bjelopoljske bolnice nije ispravno.

Otac preminule bebe tvrdi da uprkos rješenju nije dobio medicinsku dokumentaciju

Knežević je zamolio sugrađane i zaposlene u bolnici koji eventualno znaju detalje oko uklanjanja tragova da to prijave Tužilaštvu.

Knežević

On je kazao da od uprave bolnice nije dobio medicinsku dokumentaciju za pokojnog sina Dušana, sa istorijom bolesti za majku i dijete, iako je dan ranije ta ustanova donijela rješenje kojim su mu dozvoljeni uvid i kopiranje. Pojasnio je da mu je rečeno da je dokumentaciju odnijela policija i da nemaju kopiju.

Na inicijativu NVO „Krug života“, u Bijelom Polju će se u subotu održati sastanak roditelja koji sumnjaju da su im djeca preminula zbog nestručnosti i nebrige ljekara, s ciljem da se apeluje na relevantne institucije da se svi slučajevi registruju i istraže do kraja.

Đukanović: Tražiću najstrože sankcije, uočeni brojni nedostaci

Premijer Milo Đukanović tvrdi da će tražiti najstrože sankcije zbog smrti bebe, ocijenivši da je to cijena kakvu društvo ne smije plaćati.

On je juče u Skupštini kazao da su u bjelopoljskoj bolnici uočeni brojni nedostaci i nepravilnosti.

“Dobili smo surovu opomenu, da ne postoje male i velike greške i nepažnje i da u ovoj oblasti odstupanja od profesionalnih standarda ne smije biti. Oni koji to ne shvataju, nemaju šta tražiti u zdravstvenom sistemu. Neću oklijevati da zatražim najstrože sankcije za slučaj u bolnici u Bijelom Polju”.

Bonus video: