Manjinski akcionari Gornjeg Ibra: Ne plašite se policijskih kamera

Kriminalističar Nurković kaže da je njemu nadređeni Pljakić naredio da snima prethodni skup u Rožajama
142 pregleda 0 komentar(a)
Gornji Ibar, Foto: Aida Skorupan
Gornji Ibar, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 27.11.2014. 11:40h

Manjinski akcionari "Gornjeg Ibra" ističu da iako je prošlo šest dana od prošlog protesta, iako su proslijedili zahtjeve građana sa sjevera Vladi Crne Gore, Skupštini, Vrhovnom državnom tužilaštvu, svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore, još im se niko od njih nije obratio, niti je ijedan zahtjev ispunjen, zbog čega do daljnjeg nastavljaju sa protestima.

"Pozivamo građane Rožaja i iz opština sa sjevera Crne Gore da se ne plaše policijskih kamera i da slobodno svi dođu na gradski trg u Rožajama,očigledno je da su pokušaji da se zaplaše građani na svaki način, da ne izađu na proteste,koristeći se takođe i raznim dezinformacijama. Očigledno da još živimo u policijskoj državi, a ne demokratskoj građanskoj kakvoj svi težimo", navodi se u saopštenju manjinskih akcionara.

Oni dodaju da svi moraju biti jedinstveni i doći na gradski trg.

"Mi kao građani se moramo izboriti protiv svih ovakvih pritisaka, ne smijemo pokazati strah,moramo biti jedinstveni i zato svi sjutra u 13 časova na gradski trg, svi im zajedno pokažimo da nas neće slomiti i uništiti i da ćemo se izboriti za svoja prava, koja su nam ugrožena pune dvije decenije", piše u saopštenju.

Policija najavila snimanje skupa

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara „Gornjeg Ibra“ Sadik Klimenta pozvao je i juče nezadovoljne Rožajce da se masovno okupe na drugom protestu protiv crnogorske Vlade, koji će se održati u petak u 13 časova u tom gradu.

On je istakao da je okupljanje prošlog petka pokazalo da se država plaši slobode izražavanja mišljenja i iskazivanja nezadovoljstva, te da se iz tog razloga još koristi metodama zastrašivanja iz vremena građanskog rata. On je „Vijestima“ kazao da je ovog puta iz policije obaviješten da će skup u interesu njegovog mirnog održavanja i bezbjednosti okupljenih biti sniman.

„Oni me ubjeđuju da je tako bilo i prošli put. Ili sam gluv ili sam lud, ali ja to nisam čuo. Iz tog razloga smo zbog neželjenih incidenata pisali ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, Unutrašnjoj kontroli policije i Agenciji za zaštitu ličnih podataka. Neka oni procijene je li bilo kršenja zakona, odnosno zloupotreba“, kaže Klimenta.

Danas skup zakazan u 13 časova

Kriminalističar Omer Nurković je kazao da je načelnik kriminalističke policije iz Berana Ervin Pljakić njemu i još jednom kolegi naredio da snima skup sirotinje sa sjevera.

„S obzirom da je bila riječ o mirnom protestu, kolega i ja smo napravili svega nekoliko kadrova. Ne znam je li to bilo po zakonu, postupali smo po naređenju“, rekao je Nurković. Dok je policija imala zaduženje da snima, Nurkovićev petnaestogodišnji sin je to radio iz razonode zbog čega je, tvrdi otac, doživio traume od Pljakića i inspektora za privredni kriminal Edževida Nurkovića.

„Mislili su da sam sinu dao službenu kameru 'panasonik' broj 09922, pa su mu je oteli, vukli ga trgom i pocijepali mu jaknu. Dijete mi se još nije oporavilo od šoka zbog čega ću protiv kolega podnijeti tužbu za nasilje, odnosno zlostavljanje maloljetnika“, rekao je Omer.

Tvrdi da je njegov sin snimao privatnom kamerom „samsung“ koju mu je lično Pljakić vratio nakon što je utvrdio da nije službena.

„Pametnije bi Pljakiću i Nurkoviću bilo da love kriminalce, oduzimaju drogu i eksplozive a ne da maltretiraju moje maloljetno dijete“, rekao je Nurković.

Pljakić je juče “Vijestima” kazao da nije nadležan da komentariše optužbe Nurkovića.

Klimenta se juče zahvalio predsjedniku Opštine Ejupu Nurkoviću koji pomaže aktivnosti demostranata, ali i optužio poslanike sa sjevera CG da se ne zalažu za naroda koji ih je birao.

Bonus video: