Numanović: Inspekcijski organi da budu usmjereni na eliminaciju diskriminacije

0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 26.11.2014. 16:48h

Djelovanje inspekcijskih organa treba da bude usmjereno na eliminaciju diskriminacije i njihova uloga je vrlo bitna u sprovođenju zakonskih rješenja, kazao je ministar za ljudska i manjiska prava Suad Numanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, učestvovao danas na okruglom stolu na temu uloge inspekcijskih organa u zaštiti od diskriminacije, koju je organizovao Centar za antidiskriminaciju Ekvista, uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

"Ministarstvo na svake dvije godine sprovodi istraživanje o stepenu diskriminacije kada je riječ o sljedećim grupama: osobama sa invaliditetom, ženama,LGBTosobama,pripadnicima nacionalnih manjina, Romima", navode iz tog resora.

Prethodno istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je, bez obzira na relativne razlike između tih grupa, procijenjeni stepen diskriminacije bio relativno visok kada je o svakoj pojedinoj grupaciji riječ.

"Tada je najniži procijenjeni stepen diskriminacije bio prisutan kada je riječ o ženama, tačnije, svaki treći građanin Crne Gore smatrao je da u manjoj ili većoj mjeri postoji diskriminacija prema ženama", saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se dodaje, prošle godine je konstatovano da je diskriminacija manje izražena i to: prema starijim osobama (sa 36 na 32 odsto), prema nacionalnim manjinama (sa 35 na 31 odsto), prema Romima (sa 63 na 60 odsto) i prema osobama sa invaliditetom (sa 58 na 51 odsto).

Kako je saopšteno, jedino prema pripadnicima LGBT zajednice i ženama je nešto izraženiji stepen diskriminacije i to: u odnosu na žene za tri odsto, a u odnosu na pripadnike LGBT populacije za nešto manje od četiri odsto.

Numanović, kako je kazao, vjeruje da će sve aktivnosti koje su preduzeli u periodu između dva istraživanja pokazivati dalje pomake u dugoročnom procesu borbe sa predrasudama, tradicionalizmom i konzervativnim shavatanjem morala i ljudskih vrijednosti.

Numanović je rekao da u svim dosadašnjim izvještajima Evropske komisije, kao i svih međunarodnih organizacija u Crnoj Gori i mnogih monitoring misija koje prate stanje ljudskih prava u Crnoj Gori, jasan stav da se naša zemlja približila civilizacijskim standardima savremene Evrope u oblasti legislative.

"Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, oba inovirana i usvojena ove godine, prilagođena su da pružaju osnovu i mehanizme za borbu protiv diskriminacije po bilo kom ličnom svojstvu, prvi kao sistemski zakon u ovoj oblasti, drugi kao institucionalni mehanizam za zaštitu od diskriminacije, pored zaštite koju pružaju sudovi, organi za prekršaje i inspekcije", kaže se u saopštenju.

Numanović je istakao da djelovanje inspekcijskih organa treba da bude usmjereno na eliminaciju diskriminacije. „Kao i na poštovanje svih prava i obaveza koji se odnose na svakog pojedinca/pojedinku i da je njihova uloga je vrlo bitna u implementaciji ovih zakonskih rješenja“.

On je naglasio i doprinos NVO sektora koji prepoznaje kao aktivnog učesnika u saradnji za planu unapređenja prava i sloboda svih građana.

Numanović je, dodaje se, podsjetio da je Ministarstvo u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori, realizovalo do sada nekoliko ciklusa veoma kompleksne edukativne obuke koja pouzdano pruža punu osposobljenost u pružanju zaštite od diskriminacije u kontinuitetu od 2011. godine.

"Obuka je namijenjena, prije svega, profesionalcima, te svima onima koji na bilo koji način dolaze u kontakt sa slučajevima diskriminacije, dok se promocija odnosi na sprovođenje medijske kampanje i usmjerena je na podizanje svjesti cjelokupne crnogorske javnosti, posebno prema najranjivijim kategorijama stanovništva, s ciljem poštovanja svih ljudskih prava, stvaranja podržavajućeg i tolerantnijeg okruženja, te poštovanja različitosti drugog", kaže se u saopštenju.

Edukacijom su bili obuhvaćeni predstavnici sudstva, tužilaštva, Kancelarije ombudsmana, NVO, zatim, predstavnici svih područnih jedinica i ispostava policije u Crnoj Gori i predstavnici lokalne samouprave iz svih crnogorskih gradova, kao i predstavnici gotovo svih inspekcijskih službi u Crnoj Gori i sudije za prekršaje, koji su, kao i predstavnici inspekcije, prepoznati u zakonu o zabrani diskriminaciji kao mehanizmi neposredne zaštite u slučajevima diskriminacije.

Smisao edukacija je, dodaje se, u senzibilisanosti polaznika, za rad sa pripadnicima najranjivijih društvenih grupa.

Bonus video: