Studenti poručili Vojvodić: Ili dođite, ili mi režiramo predstavu

„Prirodno bi mi bilo da ovdje vidim puno profesora, da taj broj bude u konkurenciji sa brojem studenata, međutim čini mi se da te konkurencije nema“, kazao je prof.dr Milorad Simunović
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2014. 16:49h

Studenti Filozofskog fakulteta iz Nikšića su danas sa javnog časa poručili rektorki Radmili Vojvodić – ili vi kod nas ili mi u rektorat.

„Rektorka ima sedam dana, do sledeće srijede do 12 sati, da nam kaže da li će ona ili mi ćemo da režiramo predstavu. Ako je mi budemo režirali ona će onda morati da se vrati odakle je došla. Radmila volimo te ali molimo te da dođeš kod nas da budeš gost Studentskog vijeća, jer ako ne dođeš do sledeće srijede, vjerovatno ćemo mi doći kod tebe u Rektorat. A prof. Bjelica ako je završio trening može nas i on posjetiti“, poručio je student crnogorskog jezika Željko Radulović.

Danas je amfiteatar bio mali da primi sve koji su željeli da prisustvuju javnom času koji je organizovalo Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta i NVO Hiperion pod sloganom „Budućnost je u nama“. A prednjačila je mladost.

„Prirodno bi mi bilo da ovdje vidim puno profesora, da taj broj bude u konkurenciji sa brojem studenata, međutim čini mi se da te konkurencije nema“, kazao je prof.dr Milorad Simunović.

Najbrojniji je bio nastavni kadar sa studijskog programa za crnogorski jezik i sociologija.

„Studenti, vi ste ponos Crne Gore, vi ste mladost i ljepota, neokaljana partijskim spletkama, vi ste moj ponos. Ne plašite se ni nas, našeg straha i umora, ni njih, njihove bahatosti i nasilja. Otmite im svoju budućnost jer vam je sami pokloniti neće“, poručila je prof. dr Tatjana Bečanović pozdravljena burnim aplauzom studenata.

Poručila je da bi za početak borbe protiv totalitarizma dobro došla ostavka rektorke i svih članova Upravnog odbora koji se tek „spremaju da ’likvidiraju’ što dekane, što pojedine studijske programe, da ’likvidiraju’ Univerzitet Crne Gore.

„Nova rektorka krenula je đonom, koristi komunikativne strategije tipične za hronotip hajke – jači tlači, zakon je ’Lelejske gore’, a ne akademske sredine. Tu smo na sreću eksperti pa ćemo pokušati da joj pomognemo da donese ispravnu odluku i vrati se svijetlima pozornice a nas prepusti našem mraku“, kazala je Bečanović.

Profesori su, kazala je Bećanović, srednja klasa koja se izgleda „pomamila i odbila poslušnost elitnom dirigentu poslatom iz partijskog pozorišta“, dok „domovinom i domovinskim Univerzitetom“ upravljaju iz „glumišta i fudbalskog igrališta“ izvodeći „najgore igrače na teren“.

„Ako su nama oteli naše vrijeme i zauvijek nas naučili da ne talasamo, vi talasajte tako da dobiju morsku bolest i izbljuju sve što su halapljivo proždirali – maše vrijeme, dostojanstvo, sunce iznad Domovine. Neka nam vrate sve što su nam oteli“, poručila je Bečanović i najavila „zrelu jesen“.

„Domovino, konačno si spremna za njihovo padenije. Ako ne znate šta da radite pitajte Njegoša i Lalića. A znam da znate. Treba samo da na ’fer i demokratskim izborima’, jer drugačijih u domovini nema niti će ih ikada biti, izaberete najcrveniju riječ“, kazala je Bečanović.

Njena koleginica sa studijskog programa za crnogorski jezik prof. dr Rajka Glušica poručila je studentima da ne dozvole da ih ućutkaju i podijele i da upralju njihovu čistu emociju.

„Očigledno da profesori nemaju snage ili volje da se organizuju i traže odgovore i odgovorne za stanje na Univerzitetu. Vaši profesori uglavnom ćute, ne dižu glas. Što god da se desi kažu nije to naša bitka. A koja jeste. Možda ona kada sami postanu žrtva“, kazala je Glušica.

Studenti su iznijeli probleme sa kojima se sreću tokom studiranja poput neorganizovanja popravnih kolokvijuma, neredovne nastave, neadekvatnih uslova, posebno u Beranama, traže uslovni upis specijalističkih studija sa najmanje 15 kredita, autonomiju fakulteta.

„Sa Filozofskog faulteta sve kreće i uvijek je kretalo. Zato moramo biti složni da zamolimo gospođu Vojvodić, ako nema neku probu, da dođe i bude gost Studentskog vijeća na fil.fak. Piter Bruk je podijelio pozorište na četiri vrste – ovo naše pozorište se zove mrtvo, a čega se god ona dohvati biće i mrtvi Univerzitet“, kazao je student Željko Radulović.

Njegov kolega Aleksandar Knežević je poručio da „ovo nije radnička klasa koje nema već studentska populacija koja mijenja“.

„Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta se jednoglasno složilo da je masovni protest jedino rešenje kojim bi se naš fakultet doveo na neki normalan nivo, zavidan ne može da bude. Dajemo vam rok od sedam dana da riješite sve naše zahtjeve jer ćete se u suprotnom suočiti sa masovnim protrestima a to je nešto što ne ide u prilog ni vama ni nama“, poručio je Nikola Vujačić, predstavnik studenata.

A o zahtjevima rektorka Univerziteta će se detaljno upoznati u toku razgovora sa studentima sa nikšićkog fakulteta, ako do njega dođe.

Dobro je dok vas se boje

Podršku studentima Filozofskog fakulteta pružili su i književnici Balša Brković i Đuro Radosavović.

„Danas u Crnoj Gori ne postoji mjesto na kome je važnije i časnije biti nego što je to ovo mjesto ovdje. Vi se danas suprostavljate onima koji ponižavaju Univerzitet, onima koji se rugaju samoj ideji Univerziteta i vi sprečavate da to bude opšti ton u ovom društvu. Zato ste važniji od svega drugog“, poručio je Brković.

Kazao je da studenti moraju biti svjesni da ih se svi boje jer ne mogu da ih uvuku u njihove igre.

„Vi ste ovoga trenutka brana neznanju, cinizmu, moći koja se emituje sa tih adresa. Jedino vi možete da učinite da se tu nešto promijeni, da se stane sa tim cinizmom moći i da pošaljete poruku onima koji moraju podnijeti ostavke, kako bi sami rekli, što prije to bolje. Nemojte zaboraviti da se oni vas boje“, kazao je Brković.

Brković je kazao da je na putu od Podgorice do Nikšića sreo oklopna vojna vozila i pomislio da je rektorka krenula na javni čas.

Aludirajući na šalu studenata da jednog od njihovih predstavnika zovu Sulejman, Brković je kazao da su sve prilike da svi mi imamo više problema sa jednim domaćim sultanom i podgoričkom Hurem.

Đuro Radosavović je zažalio što je televizija Pink otišla prije njegovog izlaganja pa tako neće dobiti priliku da se nađe u „Minut, dva“. Kazao mu je i da mu je drago što su studenti imali majice sa natpisom „Budućnost“ je u nama a ne džempere koji su se izlizali još prije 25.godina

„Svaka kritička misao se smatra antidržavnim činom i nemojte to da vas plaši, jer to je princip manipulacije vama studentima. Nedajte se i ne dozvolite da vas rasture“, poručio je Radosavović.

Čik, pogodi ko sam

„Država, to sam ja. Nestane li mene nestaće sunca u vašem malom stanu, nestaće vam neba nad Lovćenom i Njegoša pod obrvama. Ja vas na uzici vodim i ja vam na uvo šapućem sve vaše pojmove i sve vaše istine. Čiko pogodi ko sam“, kazala je Bečanović izvodeći, kako se našalila, mali skeč.

Galerija

Bonus video: