Đukanović: Smrt bebe cijena koju društvo ne smije tolerisati

"Dobili smo surovu opomenu, da ne postoje male i velike greške i nepažnje i da u ovoj oblasti odstupanja od profesionalnih standarda ne smije biti. Oni koji to ne shvataju, nemaju šta tražiti u crnogorskom zdravstvenom sistemu"
50 pregleda 33 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.11.2014. 20:03h

Tragedija gubitka tek započetog života cijena je koju crnogorsko društvo ne smije sebi dozvoliti niti tolerisati, poručio je premijer Milo Đukanović, navodeći da neće oklijevati da, u skladu sa svojim nadležnostima, zatraži najstrožije sankcije za propuste.

On je to rekao tokom premijerskog sata odgovarajući na pitanje poslanika Milutina Simovića (DPS) o inficiranju beba u bjelopoljskoj bolnici i mjerama i aktivnostima preduzetim radi utvđivanja uzroka i sprečavanja novih slučajeva.

Đukanović je kazao da se mora postati svjestan, kako u ustanovama crnogorskog sistema zdravstvene zaštite, tako i u strukturama vlasti, posebno nadležnim za tu oblast, da je bilo kakav propust u obezbjeđivanju potrebne njege pacijentima, apsolutno neprihvatljiv.

"Tragedija gubitka jednog tek započetog života je cijena koju crnogorsko društvo, ne smije sebi dozvoliti, niti tolerisati. Dobili smo surovu opomenu, da ne postoje male i velike greške i nepažnje i da u ovoj oblasti odstupanja od profesionalnih standarda ne smije biti. Oni koji to ne shvataju, nemaju šta tražiti u crnogorskom zdravstvenom sistemu", rekao je Đukanović tokom premijerskog sata.

Nažalost, dodao je, nedavna dešavanja u Opštoj bolnici Bijelo Polje su pokazala da je u toj ustanovi izostala adekvatna implementacija zaštitnih mjera bezbjednosti njege majki i novorođenčadi, zbog čega je, od 3. do 12. novembra, petoro djece sa znacima infekcije, iz tamošnjeg porodilišta upućeno u Klinički centar Crne Gore (KCCG).

"Jedno dijete je preminulo, dvije bebe su otpuštene iz KCCG-a u ponedjeljak, juče je otpuštena jedna beba, dok je zdravstveno stanje bebe koja je bila kritično, prema informacijama koje sam dobio, stabilno", rekao je Đukanović.

Kako je rekao, povodom tog slučaja u javnosti su pojačanje polemike o ispunjenosti ili neispunjenosti predviđenih medicinskih procedura.

"To što smeta, vjerujem većini građana, je da granicu odgovornosti vežemo za ocjenu ispunjenosti procedure. Jer, ona nije tu, ona je vezana za granicu moralne i profesionalne odgovornosti da besprekorno pažljivim odnosom prema pacijentu pomognemo da svako učvrsti osjećaj sigurnosti u kapacitet našeg zdravstvenog sistema, a time i naše države", kazao je Đukanović.

Tu smo, dodao je, prije svega na terenu odgovornosti za, adekvatnu organizaciju sistema, autoritativno upravljanje ustanovama i predani profesionalan rad svakog ljekara i medicinskog radnika.

"Zato, neću oklijevati da u skladu sa svojim nadležnostima, zatražim najstrože sankcije za propuste kojih, posebno u ovom vitalno važnom i osjetljivom podsistemu ne smije biti", poručio je Đukanović.

On je rekao da živimo u vremenu koje je naučno-tehnološkim razvojem stvorilo velike mogućnosti da ljudski život ne samo zaštitimo i doprinesemo njegovom kvalitetu, već i da ga produžimo.

"U takvoj situaciji, ne možemo se pomiriti sa činjenicom da se život ugrozi, a kamoli izgubi zarad propusta kakvih nije bilo ni unazad više decenija, kada smo bili i ekonomski i kadrovski daleko siromašnije društvo", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sadašnja i ranije vlade radile su na razvoju zdravstvene infrastrukture.

"Puno je uloženo i u usavršavanje medicinskog osoblja, nabavku savremene opreme, takođe na definisanju zakonskih okvira koji treba da omoguće kvalitetnije korišćenje resursa, veću mobilnost ljekara, dostupnost novih dijagnostičkih tehnologija. Pokazuje se, nažalost još nedovoljno učinkovito", naveo je Đukanović.

On je rekao da će 171 milion eura godišnje, koliko se iz budžeta izdvaja za potrebe zdravstva, punu valorizaciju dobiti nakon što bude obezbijeđena racionalnija, kvalitetnija organizacija sistema i puna posvećenost i profesionalan odnos svih koji radno angažovanje vežu za oblast od presudnog značaja za kvalitet naših života.

On je kazao da je ostavka ministra Miodraga Radunovića potez koji opominje da svakodnevno izoštreno analiziramo vlastitu odgovornost, neposrednu ili objektivnu.

"Kako bi doprinijeli ne samo predupređivanju teških, čak i tragičnih posljedica, nego i objektivno doprinosili afirmaciji principa odgovornog i kompetentnog društva“, poručio je Đukanović.

Bonus video: