Menadžment kotorske Opštine da odredi lokaciju za deponiju

Prema riječima Ćetković, apsurdno je da se prošle godine pokazalo da istom čelniku opštine smeće iz druge opštine izvire pored kuće, a što je, dodaje se, zabrinulo najviše NVO sektor i mještane, ali ne i nadležne u Opštini
52 pregleda 1 komentar(a)
Opština Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Opština Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 26.11.2014. 11:23h

Pozitivna Crna Gora zahtijeva da menadžement opštine Kotor konačno počne sa sprovođenjem osnovnih elemenata za život jedne zajednice, a to je određivanje lokacije za deponiju.

Kako je saopštila predsjednica Opštinskog odbora Pozitivne Kotor, Biljana Ćetković, Skupština je na 15. jula 2010. godine donijela Odluku o donošenju plana upravljanja otpadom opštine Kotor za period 2010-2014. godina, čiji su sastavni dio Elaborat plana i saglasnost Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine.

„Plan koji ističe u ovoj godini, a u kojem se navodi suma od 800 hiljada eura, koju Opština Kotor izdvaja na godišnjem nivou za deponovanje otpada na deponijama u drugim opštinama“, dodala je Ćetković.

Odluka je, kako je saopštila, usvojena tri godine poslije zatvaranja deponije Lovanja, iako je istoimena firma nastavila sa radom do danas, sa tri zaposlena – direktor i dva radnika, a firmom upravlja dvočlani Upravni odbor.

„Ova Odluka je usvojena poslije čuvene izjave čelnika kotorske opštine „E neće smeće u našu opštinu“ a kojom je naznačeno da tadašnja upravljačka struktura ni ne pomišlja da rješava pitanje od vitalne važnosti za život opštine“, kazala je Ćetković.

Prema njenim riječima, apsurdno je da se prošle godine pokazalo da istom čelniku opštine smeće iz druge opštine izvire pored kuće, a što je, dodaje se, zabrinulo najviše NVO sektor i mještane, ali ne i nadležne u Opštini.

Ćetković je ocijenila da koliko je vlast neodgovorna ukazuje i činjenica da je Skupština u decembru 2012. godine usvojila odluku o privremenom odlaganju komunalnog otpada na području Kavča po cijeni mnogostruko većoj od deponovanja na lokaciji Možur u Baru.

„Uz obrazloženje „da su obavezni po zakonu da to urade, jer će biti sankcionisani“, iako Zakon o upravljanju otpadom dozvoljava privremeno skladištenje najduže godinu, a sankcioniše privremeno skladištenje otpada duže od godinu sa deset EUR po toni otpada za svaku narednu godinu“, navela je ona.

Pozitivna, kako je poručila, zahtijeva da kompletan menadžement opštine konačno počne sa realizacijom osnovnih elemenata za životu jedne zajednice. „A to je određivanje lokacije za deponiju, dakle opštinsku ili međuopštinsku regionalnu sanitarnu deponiju“.

„Opština za deponovanje otpada izdvaja oko milion eura, koje je pametnije i odgovornije upotrjebiti za druge važne lokalne potrebe", poručila je Ćetković.

Bonus video: