PG Biro: Gradonačelnici imaju puno pravo da biraju svoje saradnike

"Ovu diskriminaciju u javnoj službi sprovodi čovjek koji tek što je započeo svoj mandat gradonačelnika Podgorice do kojeg je došao obećavajući da će mu prava svakog građanina, bez obzira na njegovu nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, biti u prvom planu"
317 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Sanja Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.11.2014. 16:38h

Iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada Podgorica PG Biro) saopštili su da u svakoj demokratskoj državi gradonačelnici i predsjednici opština imaju puno pravo da biraju svoje saradnike i formiraju tim sa kojim planiraju da profesinalno i odgovorno rade na ispunjavanju zacrtanih ciljeva i radnih obaveza.

"To pravo ima i gradonačelnik Podgorice, koji je dobio ubjedljivo povjerenje građana da u narednom četvorogodištu vodi Glavni grad i saglasno zakonskim odredbama vrši izbor saradnika za koje smatra da će svoj posao raditi najbolje i najuspješnije u interesu grada i svih građana Podgorice. Izbor novih kadrova nedvosmisleno potvrđuje odlučnost i opredijeljenost gradske uprave da pokaže veći stepen senzibilnosti i odgovornosti prema poslovnim obavezama i odnosu u ispunjavanju svakodnevnih radnih zadataka svih zaposlenih u upravi Glavnog grada. Niko nije rođen sa radnim mjestom ili funkcijom, ona nikome ne pripada personalno, već isključivo na bazi profesionalnog i odgovornog odnosa i učinaka na radnom mjestu", navodi se u saopštenju Biroa.

Dodali su da su svi zaposleni i službenici Glavnog grada Podgorice po zakonu dužni da poštuju odluke Gradonačelnika, kao izvršnog organa Glavnog grada, a za svoje samovoljno ponašanje, shodno zakonu, snose odgovornost, a takođe, u institucijama u kojima rade i ostvaruju pravo na zaradu oni se moraju striktno pridržavati zakonskih odredbi, ili u suprotnom snositi odgovornost.

"U pokušaju senzacionalističkog pristupa uobičajenoj i zakonskoj proceduri promjene radnog mjesta zapravo se vidi priznanje da je u pitanju klasično odbijanje izvršenja radnih zadataka od strane službenice Glavnog grada, zatim diskriminisanje i ograničavanje Ustavom zagarantovanih prava onoga ko je potpisnik saopštenja, tj. Gradonačelnika Podgorice. Učinke i ostvarene rezultate shodno zakonskim propisima u sistemu lokalne samouprave vrednuje gradonačelnik, pa to važi i za rukovodeće mjesto u Birou za odnose sa javnošću Glavnog grada", stoji u saopštenju.

Iz Biroa kažu i da očekuju da će službenica Glavnog grada, umjesto neadekvatnih i neodgovornih javnih istupa, na novom radnom mjestu ububuće uspješno odgovoriti svim radnim obavezama kako bi pokazala da pripada zajedničkom timu koji predano i odgovorno radi na razvoju Glavnog grada i povećanju kvaliteta života građana Podgorice.

Šefica PG Biroa tvrdi: "Stijepović me smijenio jer u saopštenjima ne koristim jotovanu varijantu pravopisa"

Šef Biroa za odnose s javnošću Glavnog grad Sanja Popović tvrdi da je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kršeći zakone donio "nezakonito rješenje" kojim je sa mjesta šefa Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada (PG Biroa) rasporedio "na čak 11 razreda niže rangirano službeničko mjesto u okviru gradske uprave".

"Uvjerena da ću, ukoliko se ne stavi van snage ovo rješenje koje još nije konačno, pred sudom lako dokazati njegovu nezakonitost, želim da saopštim da je razlog njegovog donošenja moje odbijanje da se u saopštenjima Biroa za odnose s javnošću koristi nova, takozvana jotovana varijanta pravopisa sa novouvedenim slovima. Moje opredjeljenje da Biro koristi stari opšteprihvaćeni pravopis zasnovano je na mogućnosti izbora koju nudi zakon, nikad prekinutoj praksi u načinu pisanja u gradskoj upravi od njenog osnivanja do danas, kao i istovjetnoj praksi gotovo svih državnih organa i institucija, uključujući službe predsjednika države i Vlade", navela je Popović.

Dodaje da je ono zasnovano i na činjenici da mjesto šefa Biroa podrazumijeva određeni nivo samostalnosti u radu:

"Makar u mjeri koja garantuje korišćenje sopstvenog stila pisanja u saopštenjima koja potpisuje Biro, a ne gradonačelnik. Pokušaj Stijepovića da mi nametne upotrebu jotovanog pravopisa doživljavam jednako apsurdnim kao kada bi pokušavao da me natjera da po svaku cijenu govorim na način karakterističan za njegovu Zetu ili za moje Kuče. Osim toga, insistiranje da se po svaku cijenu moram držati tuđih preferencija u pogledu pravopisa, odnosno uskraćivanje meni samoj prava na izbor, tim prije što je riječ o stvari iz domena moje profesije, doživljam i kao ličnu uvredu i kao kršenje zakonom garantovanih prava", saopštila je Popović.

Napomenula je da "ovu diskriminaciju u javnoj službi sprovodi čovjek koji tek što je započeo svoj mandat gradonačelnika Podgorice do kojeg je došao obećavajući da će mu prava svakog građanina, bez obzira na njegovu nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, biti u prvom planu".

"Potpuno uvažavajući činjenicu da sa svojim stavovima i principima novom gradonačelniku nisam poželjna na mjestu šefa Biroa za odnose s javnošću, i ni sama ne želeći da tu ostanem pod uslovima koji mi se nameću, upozoravam da po zakonu moram dobiti drugo odgovarajuće radno mjesto, što svakako nije ono 11 razreda niže, naknadno ustanovljeno na brzinu donijetim dopunama Pravilnika o sistematizaciji. Namjera da budem kažnjena i degradirana zbog toga što sam se usudila da koristim svoje zakonsko pravo u pogledu pravopisa više je nego očigledna", navela je Popović.

Uvjerena je da će pravosudni sistem, ukoliko do sudskog postupka dođe, spriječiti "nezakoniti pokušaj moje ničim zaslužene radne degradacije, odnosno da neće dozvoliti da me, parafraziraću, ubije pogrešno slovo".

Bonus video: