Krečili i čistili da "operu" dokaze?

Tužilaštvo provjerava da li je čišćenjem neko pokušao da prikrije nemar, nakon pojave infekcije
72 pregleda 38 komentar(a)
Tomislav Jeremić, Foto: Jadranka Ćetković
Tomislav Jeremić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.11.2014. 07:12h

Vrhovno državno tužilaštvo provjerava da li je uprava bjelopoljske Opšte bolnice, dan prije nego je ekipa epidemiologa i sanitarnih tehničara došla u tu ustanovu, kompletno očistila, dezinfikovala i okrečila prostorije Porodilišta i Odjeljenja neonatologije.

“Vijestima” je u vrhu Tužilaštva potvrđeno da je dat nalog da se u Bijelom Polju uradi kompletna istraga oko toga da li je neko na taj način pokušao da prikrije nemar, zbog kojeg je došlo do infekcije i smrti novorođenčeta Slaviše i Danke Knežević i obolijevanja još četiri bebe, koje su se danima liječile u KCCG.

Istraga Tužilaštva pokrenuta je nakon što je juče, oko 14 časova, stigla zvanična krivična prijava Kneževića, koji tvrdi da postoje svjedoci da su se, dan prije smrti njegovog djeteta ali i dolaska ekipe epidemiologa iz Podgorice, u bjelopoljskoj bolnici organizovano bavili “krečenjem slučaja”...

Otac preminule bebe tvrdi da ima saznanje da je sistematski čišćeno, o čemu je obavijestio VDT

“Imam saznanje da je 14. novembra... urađeno sistematsko čišćenje, dezinfikovanje, deratizacija ali i krečenje dijela bolnice. To sve ukazuje na namjeru uklanjanja dokaza. Ove tvrdnje mogu potvrditi i neki pacijenti, koji su na drugim odjeljenjima vidjeli da se užurbano 'čisti' u bolnici”, napisao je Knežević u krivičnoj prijavi.

Podnio krivičnu prijavu juče: Knežević

Tokom istrage Tužilaštva, uzeće se izjave od ljudi u upravi bolnice kada je i na osnovu čijeg naloga rađeno čišćenje, provjeriti da li je u Porodilištu i na Neonatologiji “svjež kreč”, ali i uzeti fakture kako bi se utvrdilo kada su i gdje kupovana dezinfekciona sredstva i “jupol”.

U Institutu za javno zdravlje su upravo u petak, 14. novembra, saznali o slučaju inficiranih beba, kada je, prema sopstvenim tvrdnjama, za slučaj saznao i sada već bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Istog dana utvrđeno je da sva tri pedijatra i četiri sestre na Neonatologiji nemaju uredno ovjerene sanitarne knjižice.

Sanitarna inspekcija je tog dana izrekla korektivne mjere - hitno podizanje nivoa higijene na najviši nivo u čitavoj bolnici, sprovođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, ali i vanredne sanitarne preglede svih zaposlenih.

Osim toga, Sanitarna inspekcija je izrekla i mjere zabrane dolazaka na posao kompletnog osoblja Neonatologije, a direktor Tomislav Jeremić je novčano kažnjen. Jeremić, koji je u međuvremenu podnio ostavku, nije juče odgovarao na brojne pozive “Vijesti”, a potom je isključio telefon.

Nakon prekjučerašnjeg otpuštanja dviju beba, juče je otpuštena i treća, a još jedno novorođenče, koja je bila životno ugrožena i čije stanje se popravilo, i dalje je na liječenju u KCCG.

„Prljavo” 28 od 30 briseva uzetih iz bjelopoljske Bolnice

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u Institutu za javno zdravlje utvrdili su da 28 od 30 briseva uzetih u bjelopoljskoj Bolnici nije ispravno.

Higijensko-epidemiološka služba započela je epidemiološko istraživanje u subotu, 15. novembra, a brisevi i nalazi poslati su na analizu u Institut za javno zdravlje. Nalazi su završeni u ponedjeljak, a dokumentacija je dostavljena Tužilaštvu.

Iz Instituta nisu željeli da saopšte šta su utvrdili, pojasnivši da to ne mogu da učine zato što je pokrenuta istraga. Iz Ministarstva zdravlja je ranije saopšteno da je epidemiolog stigao da u petak uzme 30 briseva radnih površina, inkubatora, pelena, kompresa, zavoja, gaza, porodilja, osoblja, kao i uzoraka vazduha.

Umrla beba zaražena spolja

Tokom analize briseva preminulog novorođenčeta, a nakon prijema u KCCG, izolovana je bakterija - bacillus spp, a u nalazu Instituta za javno zdravlje u napomeni je navedeno da je uzrok spoljašnja kontaminacija.

Taj nalaz, ali i brojni drugi brisevi urađeni su 11. novembra kada je preminula beba upućena u KCCG.

U medicinskoj dokumentaciji novorođenčeta, koju je Tužilaštvo u ponedjeljak predalo Kneževiću, piše da su svi drugi brisevi bili uredni.

Bonus video: