Gojković: Donijeti podzakonske akte iz oblasti nasilja nad ženama

"Neodgovoran odnos države prema ovom pitanju stvara ambijent u kojem je prihvatljivo nasilje, zbog čega žene gube povjerenje u institucije i u najvećem broju slučajeva odlučuju da trpe nasilje", smatra Gojković
2 komentar(a)
Nataša Gojković, Foto: Pozitivna CG
Nataša Gojković, Foto: Pozitivna CG
Ažurirano: 25.11.2014. 18:05h

Pozitivna Crna Gora zahtijeva od nadležnih institucija da donesu podzakonske akte kako bi primjena Instanbulske konvencije i zakona koji uređuje oblast nasilja nad ženama dobili ekfikasnu i adekvatnu primjenu, saopšteno je iz te partije.

Potparolka Pozitivne, Nataša Gojković, kazala je da učestalo nasilje nad ženama u Crnoj Gori pokazuje da crnogorsko društvo još nije sazrelo da izađe iz tradicionalnog okvira koji favorizuje muškaraca na štetu žena.

"Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, stoga je zadatak države da efektivno kažnjava nasilnike, a da pruži djelotvornu zaštiti žrtvama", rekla je Gojković.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori je prisutna situacija da su, zbog nedovoljne podrške nadležnih institucija, neefikasne i neadekvatne primjene zakona koji regulišu pojavu nasilja u porodici, žene koje su žrtve nasilja, nedovoljno zastićene.

"Neodgovoran odnos države prema ovom pitanju stvara ambijent u kojem je prihvatljivo nasilje, zbog čega žene gube povjerenje u institucije i u najvećem broju slučajeva odlučuju da trpe nasilje", smatra Gojković.

Ona je podsjetila da se Crna Gora, potpisivanjem Istanbulske konvencije, obavezala da preuzme sve neophodne zakonodavne i druge mjere kako bi obezbijedila specijelazovane usluge potrebne za podršku žrtvama nasilja.

"Nadležni mora da shvate da institucije sistema mora da rade svoj posao i da sprovode zakone kako bi se efektivno vodila borba protiv nasilja nad ženama", poručila je Gojković.

Ona je kazala da to posebno iz razloga što je, kako je navela, do sada nevladin sektor najviše uradio po pitanju tog problema.

"Pa bi bio red i obaveza da i država preduzme aktivnosti da bi ispunila preuzete obaveze iz Istanbulske konvencije", dodala je Gojković.

Bonus video: