Kneževićev Atlas gradi poslovni centar u Pržnu

Rađenović prije nekoliko dana najavio gradnju poslovnog centra u kome će grad dobiti 100 garažnih mjesta
66 pregleda 5 komentar(a)
Pržno, Foto: Vuk Lajović
Pržno, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.11.2014. 16:58h

Atlas grupa biznismena Duška Kneževića, ima zeleno svjetlo lokalne uprave i Mjesne zajednice Sveti Stefan, da gradi luksuzni poslovno-apartmanski kompleks, na mjestu nekadašnjeg, a sada oronulog poslovnog centara u srcu Pržna, preko puta Hotela „ Maestral“.

Da su pregovori uspješno završeni potvrdio je i prvi čovjek Budve Lazar Rađenović, koji jeprije neki dan na svečanoj sjednici Skupštine opštine, povodom Dana oslobođenja, najavio izgradnju kompleksa, u kome će Opštini pripasti stotinu garažnih mjesta.

Projekat je još trebalo da započne u proljeće ove godine, ali je nakon pobune mještana, Skupština opštine sa dnevnog reda povukla odluku o vraćanju u svoju imovinu parcele, koja je prije više od decenije uknjižena na MZ.

Da bi mogao biti izgrađen poslovni centar sa luksuznim apartmanima, koji je detaljnim urbanističkim planom „Pržno - Podličak“, planiran na ukupno 7.500 bruto građevinske površine, neophodno je da dođe do ujedinjenja dvije parcele, jedne na koju je sadašnji poslovni centar u vlasništvu Attlas monta, i druge od 1.149 kvadrata, koja se u katastru i dalje vodi na MZ „Sveti Stefan“.

Dio placa na kojem se nalazi oronuli poslovni centar pripada Atlasu, a dio se vodi na mjesnu zajednicu

Mještani su prije pola godine odbili da se parcela vrati Opštini Budva, koja je upravo sa Atlas grupom, planirala, sada postignuti dogovor.

Atlas grupa, odnosno podgorički Atlas mont, vlasnik je poslovnog objekata od nekih 600 kvadrata, izgrađenog na zemljišnoj parceli od 2.256, koji se nalazi u „komšiluku“ zemljišta od 1.149 kvadrata čiji je i vlasnik i dalje Mjesna zajednica. Interesantno je to da da se Atlas mont u katastru ne vodi kao vlasnik zemlje na kojoj je oronuli poslovni centar, već je do posljednje obrade katastarske evidnecije od strane Uprave za nekretnine ta atraktivna parcela, i dalje bila uknjižena na SIZ za komunalne djelatnosti Opštine Budva.

Saglasnost MZ, kako bi se na predstojećem skupštinskom zasjedanju našla odluka kojom se Atlas grupi daje mogućnost kompletiranja urbanističke parcele, bila je neophodna jer je mjesna zajednica vlasnik nekoliko poslovnih prostora. U gotovo napuštenom poslovnom centru Mjesna zajednica ima četiri poslovna prostora, u kojima se osim sjedišta mjesne uprave, nalaze pošta i apoteka.

Nekada aktuelan poslovni centar, u kome je bilo i restorana, godinama je napušten.

Ukoliko sve bude po planu, ovo će biti prva investicija Atlas grupe u metropoli turizma. Iako kompanija u vlasništvu ima nekoliko atraktivnih parcela, od Mogrena, Jadranskog sajma, Kamenova, ni na jednoj nijesu realizovani ambiciozni planovi hotelske i apartmaske i kongresne komplekse.

Građevinski biznis betonira nekada malo i mirno ribarsko naselje

Nekada mirno ribarsko mjesto, Pržno je sada jedan od najočiglednijih primjera nekontrolisane gradnje, potpuno betonirano, izgubivši identitet primorskog mjesta. Višespratnice, uglavnom sa stanovima za tržište, oblijepljene reklamama za prodaju apartmana, niču na samim strminama ispod Jadranske magistrale, kao i tik uz obalu.

Nekada mirna ribarska luka, danas atraktivna za građevinare: Pržno

Trenutno u Pržnu se gradi na nekoliko mjesta. Najintenzivnija je gradnja na Šipkovom kršu, lokalitetu na samom ulazu u mjesto, naspram hotela “Maestral”, gdje niču vile.

U samom srcu mjesta ostala je atraktivna lokacija na kojoj zakupac Svetog Stefana, “Adritic properties”, nakon što Skupština Crne Gore da zeleno svjetlo na aneks ugovora, želi da gradi jedanaest spratnih zgrada sa apartmanima za tržište.

Bonus video: