Inženjeri u Novom: Riječ političara vrednuje se više od mišljenja stručnjaka

Traženo je i “preispitivanje tehničkih rješenja za dionice glavnog kolektora, koje još nisu počele da se rade (rivijera), radi osnovane sumnje da nisu data najbolja tehnička rješenja u skladu sa geološkim svojstavima tla (pojave tonjena zemljišta usljed likvifakcije za vrijeme zemljotresa), a kojim radovima može ozbiljno da bude narušena stabilnost postojećih stambenih objekata”
79 pregleda 0 komentar(a)
kolektor, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
kolektor, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.11.2014. 16:39h

„Zbog oštećenje na stambenim i pomoćnim objektima zbog izvođenja radova na glavnom kolektoru kanalizacije, duž rivijere - od Savine, Meljina, preko Zelenike, Kumbora, Đenovića, do Bijele - nameće se zaključak da su mještani prepušteni nepravednoj borbi u hrvanju sa izvođačima i pravnim sistemom države, da bi ostvarili svoja prava, kad im radovi oštećuju kuće, terase, potporne zidove“, navodi se u saopštenju koje je u ime grupe hercegnovskih inžinjera potpisala dipl.ing. Olivera Doklestić.

U saopštenju se podsjeća da je u organizaciji Inženjerske Komore Crne Gore održan okrugli sto na temu hercegnovske kanalizacije, 9 maja 2013. u Herceg Novom, gdje su doneseni zaključci koji upravo ukazuju na manjkavosti projekata, neusklađenost sa planskom dokumentacijom, neadekvatno izvođenje radova, kao i nedostatak brojnih elemenata koja bi trebala da prate ovako obimnu i veoma skupu, ali i veoma važnu investiciju.

Iako su upućeni „Vodacom“ – u, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i Opštini Herceg Novi reakcija nije bilo.

Inženjeri Herceg Novog, ističu da su se zbog toga javnosti obratili saopštenjem. Ističu da su se sumnje inženjera izrečene na Okruglom stolu obistinile.

Oni su tada uopozorili na neusaglašenu plansku i projektnu dokumentaciju za trasu glavnog kolektora i objekte (pumpnih stanica, čvorišta, podmorskog ispusta, havarnih ispusta i dr.

Tražili su da se angažuju “lokalni stručni, inženjerski kadar koje bi sagledavali mikrolokacijska stanja i radili na otklanjanju problema, zajedno sa projektantima, a poslužilo bi i u svrhu budućeg upravljanja kolektorom kanalizacije”.

Traženo je i “preispitivanje tehničkih rješenja za dionice glavnog kolektora, koje još nisu počele da se rade (rivijera), radi osnovane sumnje da nisu data najbolja tehnička rješenja u skladu sa geološkim svojstavima tla (pojave tonjena zemljišta usljed likvifakcije za vrijeme zemljotresa), a kojim radovima može ozbiljno da bude narušena stabilnost postojećih stambenih objekata”.

„Nadležni i oni koji upravljaju projektom, ostali su gluvi i nijemi na sve predloge i sugestije inženjera, Inženjerske komore. Očigledno je da je projekat kanalizacije velika investicija sa jakom političkom konotacijom, koja guši i neprihvata zdravorazumsku kritiku, pa makar na štetu dobara građana, na štetu kvaliteta izvođenja radova kanalizacije i budućeg njenog funkcionisanja, i bez obzira na vjerovatno drastično poskupljenje investicije. Očigledno je i to da živimo u društvu i u vremenu gdje se riječ političara više poštuje od riječi stručnjaka i u vremenu kada nema nema nikakve odgovornosti za loše urađene poslove, , nažalost, sve to građani plaćaju“, zaključuje se u saopštenju .

Bonus video: