Lakušić: Inicijativa o promjeni imena ulica dio antisrpske histerije

„To su one snage koje, uzimajući prljavi novac, nastoje da Podgoricu i Crnu Goru prepuste onima koji su se dokazali kao naši vjekovni neprijatelji. Zato njima smetaju ulice, spomenici, vjerski objekti i ostale svetinje koji neumoljivo podsjećaju i ukazuju da su Srbi vjekovima bili dominantno stanovništvo na ovim prostorima“, rekao je Lakušić
163 pregleda 22 komentar(a)
Zoran Lakušić, Foto: Luka Zeković
Zoran Lakušić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.11.2014. 15:44h

Inicijativa o promjeni imena nekih ulica u Podgorici samo je nastavak antisrpske histerije u Crnoj Gori koju godinama sprovode snage okupljene oko premijera Mila Đukanovića i njegovih satelita, ocijenjeno je iz političke grupacije koju predvodi Milan Knežević.

Liberalna partija (LP) iniciraće u Skupštini Glavnog grada promjenu imena pojedinih ulica u Podgorici čiji nazivi, kako smatraju, nijesu odgovarajući i trebalo bi ih zamijeniti onima koji podsjećaju na istoriju crnogorskog naroda i suverenosti.

„To čine oni ljudi kojima ništa nije sveto i koji ne žele da istorijskim činjenicama pogledaju u oči. Kako im nije jasno da je Karađorđe istorijska ličnost kojoj je narod Crne Gore oduvijek pridavao veliki značaj, slaveći ga kao istinskog borca za slobodu od turskog i drugih zavojevača“, saopštio je odbornik Zoran Lakušić.

Prema njegovim riječima, navodno im nije jasno da su car Lazar i ostali kosovski junaci neraskidivo vezani za istorijsko biće Crne Gore, koja je, kako je rekao, oduvijek Kosovo, taj sveti srpski prostor, doživljavala kao nešto najbliže.

„Zar im nije jasno da su Nemanjići na prostoru Srbije, Crne Gore i Kosova podigli toliko crkava i manastira koji predstavljaju neprocjenjivu duhovnu vrijednost i kojima se čitav svijet divi. Pitam ih ko to u Crnoj Gori može da se mjeri sa veličinom jednog vožda Karađorđa i cara Lazara“, naveo je Lakušić.

Njih, dodao je, iz Crne Gore žele da „protjeraju“ oni koji bi najviše voljeli da nema ni Srbije ni Crne Gore.

„To su one snage koje, uzimajući prljavi novac, nastoje da Podgoricu i Crnu Goru prepuste onima koji su se dokazali kao naši vjekovni neprijatelji. Zato njima smetaju ulice, spomenici, vjerski objekti i ostale svetinje koji neumoljivo podsjećaju i ukazuju da su Srbi vjekovima bili dominantno stanovništvo na ovim prostorima“, rekao je Lakušić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je Đukanović, nakon što je Gavrila Perincipa proglasio teroristom, krenuo da podstiče ljude iz LP, „čija je politička moć više nego minorna, da još jače kidišu na srpske svetinje u Crnoj Gori“.

„Pričom o promjeni naziva ulica on pokušava da oblate i unizi vjekovnu povezanost i zajednički sjaj Srbije i Crne Gore. On na taj način žele da suspenduje stečena prava srpskog naroda i u Crnoj Gori. To su činjenice pred kojom bi svi morali dobro da se zamislimo“, naveo je Lakušić.

Zato, kako je rekao, poziva predstavnike Evropske unije u Crnoj Gori, kao i drugih međunarodnih organizacija da daju doprinos u pravcu zaustavljanja diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori i blaćenja istoriskih vrijednosti, tim prije jer se, dodao je, radi o klasičnom aparthejdu.

„Takođe, vjerujemo da će većina odbornika u podgoričkom parlamentu prepoznati namjeru LP i da će s gnušenjem odbaciti njihovu inicijativu o promjeni naziva pojedinih ulica u glavnom gradu“, saopštio je Lakušić.

Bonus video: