Kolektiv Ekonomskog fakulteta demantovao Bjelicu

Kolektiv Ekonomskog fakulteta najoštrije je demantovao navode izrečene od strane predsjednika Upravnog odbora UCG Duška Bjelice o navodnom povraćaju sredstava univerzitetskim jedinicama od strane Univerziteta Crne Gore
0 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Svetlana Mandić
Duško Bjelica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.11.2014. 18:09h

Kolektiv Ekonomskog fakulteta najoštrije je demantovao navode izrečene od strane predsjednika Upravnog odbora UCG Duška Bjelice o navodnom povraćaju sredstava univerzitetskim jedinicama od strane Univerziteta Crne Gore.

Bjelica je ranije danas saopštio da je budžet Univerziteta 2012. u vrijeme ekonomske krize smanjen sa 17 na 12 miliona eura, te da na osnovne budžetske zarade za zaposlene odlazi 14 miliona. „Nakon te krizne politike umanjenja budžeta, Vlada nam je preporučila da izvršimo drugačiju unutrašnju organizaciju i preraspodjelu sredstava“, navodi se u saopštenju.

„U tim okolnostima, da bi uopšte zaposleni na Univerzitetu primili plate, Upravni odbor je koristio odredbe važećeg Statuta koje dozvoljavaju da sredstva od svih školarina prvo dođu na zajednički račun, pa se onda vrši povraćaj fakultetima. Ovaj povraćaj novca se vrši najboljom mogućom dinamikom, koliko dozvoljavaju obaveze za zarade, električnu energiju, tužbe i drugi nagomilani troškovi iz prethodnog perioda“, piše u saopštenju koje potpisuje Bjelice, i dodaje se: „Dakle, nije riječ o trošenju ničijeg novca već o unutrašnjim dugovanjima koja se (kao i povraćaji novca fakultetima) uredno evidentiraju i postoje unutrašnja dugovanja u vezi povraćaja koja se uredno evidentiraju“.

On smatra da ne stoje ocjene pojedinaca da se nešto radi mimo Statuta. Radi se, kako kaže, savjesno, racionalno, onako kako je jedino moguće u datim okolnostima.

„No, sad kad su se na Ekonomskom fakultetu već usudili da moj rad i rad Upravnog odbora nazovu 'bezakonjem' ja moram javno postaviti pitanje zašto smo već godinu dana bez odgovora i obrazloženja na traženje izmjene Statuta kojima bi se pitanje preraspodjele sredstava preciznije definisalo odlukom Vlade. Na te izmjene saglasnost su prethodno dali Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvjete, pa pitam zašto smo toliko vremena zakočeni na Komisiji za ekonomska pitanja - KEP, kojoj je predsjednik naš kolega, profesor sa Ekonomskog fakulteta“, zaključuje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da UCG vraća samo 55% sredstava prihodovanih od strane tih visokoškolskih jedinica, a ne 80%, kako je po članu 109 Statuta obavezan, uz napomenu da to čini neredovno.

“Na taj način predsjednik Upravnog odbora flagrantno krši najviši pravni akt ustanove čijim Upravnim odborom predsjedava, i to pune dvije godine”, stoji u saopštenju.

Kolektiv Ekonomskog fakulteta zatražio je od Bjelice da odgovori na pitanje da li se sa konstatacijom da je “savjesno, racionalno, onako kako je jedino moguće u datim okolnostima“ može opravdati činjenica da uprava UCG već duži vremenski period krši Statut, kao njegov najviši pravni akt, i nezakonito prisvaja sredstva koja potiču od roditelja naših studenata?

Bonus video: